Domov Počitnice Hrvaška Apartmaji Slovenija Mediteran Potovanja Eksotika Križarjenja
 
Tukaj ste: Domov > Potovalni dokumenti

Potovalni dokumenti


Potovalni napotki in priporočila
 

Svetujemo vam, da si pred potovanjem preberete čim več o državi v katero potujete, se seznanite z njenimi običaji, kulturo in zakoni (saj lahko nevede storite prekršek, denimo fotografiranje pripadnikov civilne zaščite ali ostalih), cestno prometnimi predpisi, če potujete z avtomobilom, valuti in možnosti menjave tujih valut ter stroških telefoniranja (cene tujih operaterjev se lahko precej razlikujejo). Informacije so na voljo na internetu, v turističnih vodičih in potopisnih revijah. Preverite tudi aktualne informacije za popotnike o dogajanju v svetu in morebitnih naravnih katastrofah ali političnih premikih, ki bi lahko vplivali na vašo varnost in počutje na potovanju.

Zberite telefonske številke diplomatskih ali konzularnih predstavništev Republike Slovenije ali drugih držav Evropske unije, ki vam nudijo pomoč v primeru kraje ali izgube potnega lista, v primeru političnih premikov ali naravnih katastrof.

Svetujemo vam, da prostovoljno posredujete svoje kontaktne podatke Konzularnemu sektorju v državi, v kateri se nahajate v obliki obrazca, ki ga pošljete po pošti, faksu ali v elektronski obliki. Na podlagi posredovanih podatkov bo mogoče lažje z vami vzpostaviti stik v primeru nepredvidljivih kriznih dogodkov in potrebe po nudenju pomoči.
Lahko se tudi javite na diplomatsko konzularnem predstavništvu ob prihodu in pustite svoje kontaktne podatke. Svetujemo vam tudi, da se redno javljate družini in prijateljem.

Svetujemo vam, da v tujini ne izročate svojih originalnih dokumentov pravnim ali fizičnim osebam, ki za to niso pooblaščeni, da ne pride do zlorabe ali kraje le-teh.

Pozanimajte se o morebitnih obveznih ali priporočljivih cepljenjih ter ostalih zdravstvenih tveganjih glede na državo, v katero potujete.

Preverite veljavnost svojih osebnih in drugih dokumentov in si priskrbite (overjeno) kopijo potnega lista ali osebne izkaznice, ki jo hranite ločeno od originalnega dokumenta in eno fotografijo ob morebitni izgubi dokumentov. Preverite kateri dokumenti so potrebni za vstop v države, po katerih potujete, tudi, če poleg potnega lista potrebujete vizum. S seboj nosite

Svetujemo vam tudi ureditev zdravstvenega zavarovanja, evropske zdravstvene kartice (če potujete znotraj držav Evropske unije) in morebitno sklenitev zavarovanja v tujini z asistenco.

Naredite si seznam potrebščin za na pot, od nujno potrebnih do ostalih, ki vam bodo morda prišle prav.

 

Izračunajte stroške vašega potovanja (prenočevanje, hrana, pijača, vstopnine za ogled znamenitosti...) vključno z denarno rezervo. Svetujemo vam, da ne nosite ves denar pri sebi, temveč, da uporabljate plačilne kartice, bankomate ipd. ter da si zapišete pomembne telefonske številke v primeru kraje ali izgube kartice. Priporočamo, da nosite gotovino v manjših enotah.

 

Določena veterinarska potrdila in identifikacijske dokumente potrebujejo živali (potrdila o cepljenju ter ostalo dokumentacijo o njihovem zdravstvenem stanju). Pred odhodom morate na izpostavi Veterinarske uprave RS prijaviti, da boste potovali z živaljo, najmanj 12 ur pred odhodom.
 

Svetujemo vam, da imate svojo prtljago ves čas pod nadzorom in da nikoli ne sprejemate paketov od tujcev ali znancev, ki vas prosijo, da jih le prenesete nekomu v tujino. Bodite pazljivi pri sprejemanju daril, saj so droge lahko skrite tudi v npr. igračah ali kozmetiki.

 


Potovalni dokumenti

 

Preverite veljavnost svojih osebnih in drugih dokumentov in si priskrbite (overjeno) kopijo potnega lista ali osebne izkaznice, ki jo hranite ločeno od originalnega dokumenta in eno fotografijo ob morebitni izgubi dokumentov.
Preverite kateri dokumenti so potrebni za vstop v države, po katerih potujete, tudi, če poleg potnega lista potrebujete vizum.
Lastne potovalne dokumente potrebujejo tudi otroci in živali (potrdila o cepljenju ter ostalo dokumentacijo o njihovem zdravstvenem stanju).
Svetujemo vam tudi ureditev zdravstvenega zavarovanja, evropske zdravstvene kartice (če potujete znotraj držav Evropske unije) in morebitno sklenitev zavarovanja v tujini z asistenco.


 


Osebna izkaznica

 

Slovenski državljani lahko z osebno izkaznico vstopajo v vse države Evropske unije, na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino le pri vstopu v Neum (ko se gre za tranzit, saj Neum seka pot v Dalmacijo) ter v Črno Goro.
Vstop v Slovenijo z veljavno osebno izkaznico do 30 dni je mogoč za državljane Evropske unije, Švice, Hrvaške in držav evropskega gospodarskega prostora (Norveška, Islandija, Lichtenstein).

 Vizumi

Preverite, če za vstop v tujo državo potrebujete vizum. Vizum si pravočasno priskrbite na diplomatsko konzularnem predstavništvu tuje države, ki je pristojno za izdajanje vizumov slovenskim državljanom.

V primeru dodatnih pojasnil se lahko obrnete na: 

  • spletno stran Ministrstva za zunanje zadeve, rubrika Diplomatsko konzularna predstavništva (pod Informacije)
  • elektronski naslov Konzularnega sektorja Ministrstva za zunanje zadeve: konzularne-zadeve.mzz@gov.si
  • telefon Konzularnega sektorja Ministrstva za zunanje zadeve: 01 / 478 23 05 (ali 01/478 22 19 – dežurna služba) 
     

Splošno o vizumih, kdo jih potrebuje, kdo ne, veljavnost le-teh in ostale informacije:

Vizumi

 


Reševanje morebitnih težav


Kaj storiti v tujini, če izgubite ali vam ukradejo potni list, pride do nasilnih demonstracij, državo prizadene hujši potres ali vas priprejo?

V primeru nasilnih demonstracij se obrnite na diplomatsko ali konzularno predstavništvo Republike Slovenije ali druge države članice Evropske unije, da Konzularni sektor ve, kje se nahajate. Ostanite kjer ste, da vas Konzularno predstavništvo lahko najde v primeru evakuacije proti domu.

V primeru kraje potnega lista
se obrnite na policijo, kjer vam bodo dali izvod policijskega zapisnika, s pomočjo katerega dobite nadomestne potovalne dokumente in uredite novi potni list doma. Stopite v stik s Konzularnim predstavništvom, ki vam bo ob predložitvi policijskega zapisnika, fotokopije potnega lista, ki ste jo imeli varno spravljeno drugje kot originalni potni list in fotografijo izdalo nadomestni potovalni dokument, s katerim boste lahko zapustili državo, v kateri se boste nahajali, in se vrnili domov. Z nadomestnim dokumentom ne morete nadaljevati poti v drugo državo temveč se z njim lahko le vrnete domov.

V primeru hujšega potresa poskusite ostati čim bolj mirni. Stopite v stik s Konzularnim predstavništvom in striktno upoštevajte navodila oblasti države, v kateri se nahajate.

V primeru, da vas priprejo stopite v stik s Konzularnim predstavništvom ali svojci, ki naj stopijo v stik s Konzularnim sektorjem na Ministrstvu za zunanje zadeve RS, saj le-ta omogoči obisk konzula RS ali druge članice EU, ki vam lahko priskrbi odvetnika, nekaj denarja, ki vam v zaporih nekaterih držav pomaga do hrane in posreduje pri nakazovanju denarja svojcev, saj Ministrstvo za zunanje zadeve nima sredstev za nudenje finančne pomoči. Pozanimajte se o tem, če je država, v kateri ste priprti, podpisnica Konvencije Sveta Evrope o transferju obsojenih oseb, saj le-to pomeni, da se lahko prestajanje kazni nadaljuje v slovenskih zaporih (prenos izvršitve kazni), kar lahko traja tudi več let.
Več o možnostih v primeru priprtja si preberite tukaj.

Konzularno predstavništvo za vas ne more: izposlovati izpustitev iz pripora ali zapora, plačati stroške zdravljenja, namestitve, odvetniških ali drugih uslug, priskrbeti boljšo ali hitrejšo obravnavo v bolnišnici ali zaporu, pomagati vstopiti v državo, plačati varščine, zastopati pred sodiščem ali preiskovati kazniva dejanja, priskrbeti priporočilnih pisem ali drugih potrdil za namen pridobitve vizumov, preprečiti lokalnim oblastem, da vas po prestani zaporni kazni prisilno vrnejo/deportirajo v Republiko Slovenijo, rezervirati hotelov ali drugih namestitev, priskrbeti dela ali dovoljenja za bivanje.

Kot državljani Evropske unije
imate pravico do pomoči kot velja za državljane tiste neevropske države, v kateri se nahajate in vam bo: izdalo potno listino za vrnitev, obvestilo vaše starše in sorodnike ter nacionalne organe, zagotovilo potrebno zaščito v primeru stiske ali nevarnosti, predvsem v primeru aretacije, pridržanja, nesreče ali hude bolezni in vam bo ponudilo potrebno pomoč za vašo evakuacijo ali repatriacijo. Pogoji, na podlagi katerih ste upravičeni do take zaščite so: državljanstvo države članice Evropske unije, nahajanje v državi, ki ni članica Evropske unije in odsotnost diplomatskega ali konzularnega predstavništva vaše države v kraju, kjer se nahajate.
 

Nasveti in priporočila v težavnih situacijah

Obvestilo Evropske unije o diplomatski ali konzularni zaščiti državljanov EU