Domov Počitnice Hrvaška Apartmaji Slovenija Mediteran Potovanja Eksotika Križarjenja
 
Tukaj ste: Domov > Potovanje z avtom

Potovanje z avtomobilomPotovanje z avtomobilom

Potovanje z avtomobilom omogoča neodvisnost od ostalih prevoznih sredstev, kar  omogoča večjo svobodo pri načrtovanju dopusta. Priporočamo pregled avtomobila pred potjo, preverite raven olja, stanje akumulatorja, če imate orodje za popravilo avtomobila, prvo pomoč, varnostni trikotnik, komplet žarnic in podobno, lahko ga tudi odpeljete na pregled vašemu mehaniku.
Zaradi varnosti odsvetujemo spanje v avtomobilu, če se pa le-temu ne morete izogniti parkirajte avto na dobro osvetljenem mestu, ki naj ne bo na samem. Svetujemo tudi vgradnjo alarmne naprave in varnostne kljuke, saj le-ta preprečuje vrtenje volana.

 


Načrt potovanja

Pred potjo naredite načrt poti, kar pomeni, da je potrebno natančno preučiti zemljevid, namestiti satelitski navigator, izračunati stroške vašega potovanja (bencin, cestnine, mostnine, predornine, prenočevanje, hrana, pijača, vstopnine za ogled znamenitosti...) vključno z denarno rezervo v primeru okvare avtomobila, kazni za prometne prekrške ali drugih nepredvidenih zapletov. V primeru prometne nesreče ali večje poškodbe vozila vam svetujemo, da obvestite policijo in pridobite policijski zapisnik, s katerim lahko brez težav zapustite državo.
Svetujemo vam, da se podrobno informirate o cestnoprometnih predpisih v državah skozi katere potujete. Uredite zavarovanje avtomobila in morebitno asistenco na cesti.
Svetujemo vam, da ne nosite ves denar pri sebi, temveč da uporabljate plačilne kartice, bankomate ipd. ter da si zapišete pomembne telefonske številke v primeru kraje ali izgube kartice.

 


Otroci v avtomobilu

Otroke je potrebno med potovanjem animirati in jim krajšati čas, saj se tako izognemo njihovi in posledično tudi naši slabi volji. Svetujemo vam, da si izmislite zabavne igrice, ki vključujejo dogajanje na cesti, kot na primer štetje avtomobilov določene barve, igrajte se besedne igre in podobno. Poskrbite za otrokovo udobje, zadnjih sedežev ne zasedite s prtljago. Ne pozabite s seboj vzeti tudi njihove najljubše igrače.

 


Mednarodni dokumenti
 

Preverite veljavnost prometnega dovoljenja, svojih osebnih in drugih dokumentov in si priskrbite zeleno karto (za potovanje po evropskih državah) ter (overjeno) kopijo potnega lista ali osebne izkaznice, ki jo hranite ločeno od originalnega dokumenta in eno fotografijo ob morebitni izgubi dokumentov.
Preverite kateri dokumenti so potrebni za vstop v države, po katerih potujete, tudi če poleg potnega lista potrebujete vizum, mednarodno vozniško dovoljenje ali pooblastilo za vožnjo tujega avtomobila (za kar potrebujete prometno dovoljenje, osebni dokument in dokument osebe, čigar vozilo je ter morate izpolniti poseben obrazec; cena je 16,27 €).
Lastne potovalne dokumente potrebujejo tudi otroci in živali (potrdila o cepljenju ter ostalo dokumentacijo o njihovem zdravstvenem stanju).
Svetujemo vam tudi ureditev zdravstvenega zavarovanja, evropske zdravstvene kartice in morebitno sklenitev zavarovanja v tujini z asistenco. Več o potovalnih dokumentih.


Za mednarodno vozniško dovoljenje so potrebni naslednji dokumenti:

 • potni list ali osebna izkaznica

 • veljavno slovensko vozniško dovoljenje

 • fotografija velikosti 35 x 45 mm

Cena izdelave mednarodnega vozniškega dovoljenja je 22,96 €.

 

Nekatere države, ki zahtevajo poleg nacionalnega tudi mednarodno vozniško dovoljenje:

Angola, Argentina, Avstralija, Barbados, Bangladeš, Čile, Dominikanska republika, Egipt, Indija, Indonezija, Jamajka, *Japonska, Jordanija, Kanada, Kenija, Koreja, Libanon, Malezija, Mehika, Namibija, Nigerija, Nova Zelandija, Panama, Peru, Singapur, Sudan, Sirija, Tajska, Tunizija, Venezuela, ZDA.

*Japonska je edina država, ki za najem avtomobila poleg mednarodnega vozniškega dovoljenja zahteva tudi potni list, uradni prevod slovenskega dovoljenja v japonščino, dokazilo, da je od dne izdaje vozniškega dovoljenja v Sloveniji bival že najmanj 3 mesece, registrsko kartico za tujce (Aliens' Registration Card) in fotografijo velikosti 3  x 2,4 cm. Poleg tega mora voznik pri centru opraviti tudi pregled oči.

 

Dokumente imejte skrbno spravljene na varnem mestu. 


Pomembni dokumenti na vaši poti

 

Preverite, če imate vse potrebne dokumente za vaše potovanje:

 • vozniško in prometni dovoljenje

 • potni list in/ali osebno izkaznico (preverite veljavnost)

 • zavarovalne police in kupončke

 • zeleno karto (informacije dobite pri svoji osebni zavarovalnici)

 • izkaznico o cepljenju (predvsem otroci)

 • pomembne naslove in telefonske številke

 • dopustniške dokumente (voucherje, opise poti, ...)

 • obrazec za prijavo nezgode

 • avtomobilsko mapo s servisno knjižico

 


Države, kjer morate imeti podnevi prižgane luči

Vse več evropskih držav ima zakonsko določeno prižiganje luči podnevi. Države, kjer je le-to obvezno so: Avstrija, Bosna in Hercegovina, češka, Črna Gora, Danska, Estonija, Finska, Hrvaška, Islandija, Italija, Latvija, Litva, Makedonija, Norveška, Poljska, Romunija, Slovaška (le v zimskem času) in Švedska.

V Grčiji je uporaba luči podnevi še vedno prepovedana, vendar vas policija ne bo kaznovala, če imate vgrajene avtomatske dnevne luči.

 


Države, kjer je odsevni jopič obvezen

države, kjer je uporaba odsevnega jopiča obvezna so: Avstrija, Belgija, Hrvaška, Italija, Slovaška, Portugalska, Norveška, Španija in Romunija (le za voznike tovornih vozil). Na odsevnem jopiču mora biti oznaka EN471 in je lahko rumene ali oranžne barve.
 

 


Razdalje med kraji

Izračunajte okvirno razdaljo med kraji po Sloveniji, s pričetkom poti iz Ljubljane in Maribora pa so podane tudi približne razdalje do mnogih krajev po Evropi.
 

Razdalje med kraji
 


Stanje na cestah in cestnine
 

Zberite informacije o stanju in razmerah na cesti ter vremenski napovedi v Sloveniji in tujini. Izračunajte si tudi cestnine za posamezno državo glede na vašo načrtovano pot.
 

Stanje na slovenskih cestah


Stanje na cestah v tujini


Cestnine

 


Smučišča in alpski prelazi

Preverite kakšno je stanje na alpskih prelazih po Evropi glede na spreminjajoče se vremenske razmere ter stanje na smučiščih, snežne razmere, značilnosti, stroški cestnin in opis poti do vsakega posebej.


Smučišča po Evropi


Alpski prelazi po Evropi

 


Ostale koristne informacije
 

Tukaj najdete ostale informacije kot so cene goriva ter trajekti in kampi po Evropi, pomoč na cesti in omejitve hitrosti na evropskih cestah.
 

Cene bencina v evropskih državah


Omejitve hitrosti po Evropi


Pomoč na cesti po Evropi


Trajektne povezave


Kampi po Evropi