Zakaj izbrati to potovanje?

Škotska, dežela pogumnih ljudi

Od božanskega sprehajališča "Kraljeve milje" v Edinburghu do "pijače bogov" v Škotskem Višavju, od očarljivega  gradu vdove grofice Angelike do skrivnestnega jezera Ness. 

Tam človek, četudi jo je že večkrat obiskal, vedno odkrije nekaj novega. V to mistično deželo vodim turiste že skoraj trideset let...

Preberite si celotni prispevek odličnega Kompasovega vodnika - piše Edvard Jaber Krišjak

Škotska in Irska

Čas potovanja: 8 dni

Cena na osebo že od: 1299€

ŠKOTSKA - mistična dežela hribovitih pobočij, ledeniških sotesk, viskija, kiltov, dud in mogočnih, na videz včasih celo malce temačnih pravljičnih gradov z zanimivimi zgodbami. Gostoljubni Višavci, skrivnostna Nessie, otok meglic Skye in nepozaben večer škotskih pesmi, plesa in kulinarike v Edinburghu.

IRSKA - zeleni otok je živi muzej bogate keltske dediščine, ki jo je nasledila krščanska kultura s številnimi samostani in dala deželi njen simbol, triperesno deteljico. Pravo vsebino obiska otoka pa dajo dobrodušni in tradicionalno gostoljubni Irci. Ob vrčku temnega piva Guinness šale vešče vpletajo v razgovor in vam kličejo Failte-dobrodošli. 

map

Čas potovanja: 8 dni | 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 40
Produkt: 92824

 

1. dan: SLOVENIJA-EDINBURG | večerja
Let z ljubljanskega ali z enega bližnjih letališč. Odhod letala proti Edinburgu. Po pristanku vožnja z avtobusom do razgledne točke Calton Hill, od koder se vam škotska prestolnica prikaže v vsej svoji razsežnosti. Nastanitev v hotelu. Sprehod po skrivnostni Kraljevi milji in obisk škotskega puba pod grajskim hribom. Večerja in prenočevanje.

2. dan: EDINBURG | zajtrk
Po zajtrku ogled škotske prestolnice. Obisk kraljičine rezidence Holyrood in sprehod skozi številne sobane, od spalnice Marije Škotske do nenavadne galerije s portreti škotskih vladarjev. Sledil bo ogled mogočnega edinburškega gradu, starograjskih zaporov in muzeja, kjer hranijo škotska kraljeva znamenja. Obisk trgovine in muzeja volnenih izdelkov. Zvečer možnost doživetja odličnega škotskega večera (doplačilo), kjer boste ob glasbi in plesu spoznali kulturo in kulinariko gostoljubnih Škotov. Prenočevanje.

3. dan: EDINBURG-QUEENSFERRY-PALAČA SCONE- PITLOCHRY-INVERNESS | zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja proti okrožju Perthshire, s postankom v idiličnem viktorijanskem pristanišču Queensferry, kjer navduši znameniti železniški most prek ustja reke Forth. Na posesti grofov Mansfield se bohoti palača Scone. Ogled palače, kjer se boste spoznali življenje današnjih grofov. Pri dvorcu je replika Kamna usode, kjer so nekdaj kronali škotske kralje. Vožnja do geografskega središča Škotske, Pitlochrya, prikupnega mesteca, kjer bo čas za kosilo. Nadaljevanje poti skozi Višavje do prestolnice severa Škotske, Invernessa. Nastanitev v hotelu v okolici, večerja in prenočevanje.

4. dan: INVERNESS-JEZERO NESS-GRAD URQUHART-FORT AUGUSTUS-NARODNI PARK TROSSACHS-JEZERO LOMOND-LUSS-GLASGOW | zajtrk, večerja
Zajtrk. Sprehod skozi mestno središče do gradu Inverness, kjer so leta 1921 podpisali pogodbo o »delitvi« otoka Irska. Vožnja vzdolž Kaledonskega kanala ob skrivnostnem ledeniškem jezeru Ness, kjer domuje pošast Nessie. Ogled razvalin gradu Urquhart, kjer se z malo sreče morda z Nessie tudi fotografirate. Postanek v mestecu Fort Augustus, kjer je glavna atrakcija dvigovanje in spuščanje zapornic na kanalu. Popoldne nadaljevanje poti po Veliki soteski do jezera Loch Lomond, opevanega
v številnih škotskih pesmih. Sprehod skozi Luss, najbolj urejeno vasico na Škotskem. Vožnja proti Glasgowu, drugemu največjemu mestu britanskega imperija v času vladavine kraljice Viktorije. Nastanitev, večerja in prenočevanje.

5. dan: GLASGOW-AYR-ALLOWAY STRANRAER-BELFAST | zajtrk
Po zajtrku krožni ogled mesta: mimo Kelvinovega parkain najstarejše univerze na Škotskem, vožnja do katedrale Sv. Munga, zaščitnika Glasgowa in ob nabrežjih reke Clyde do Jurijevega trga. Sprehod skozi »mesto trgovcev«. Prosto za kosilo. Zgodaj popoldne vožnja proti zahodni škotski obali, skozi nekdanjo grofijo Ayrshire do letovišča Ayr in postanek v Allowayu, kjer se je rodil škotski romantični pesnik Robert Burns. Nadaljevanje poti do pristanišča Stranraer in vožnja s trajektom po Irskem morju do Belfasta. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

6. dan: BELFAST-CARRICK-A-REED- VELIKANOV PREHOD-GRAD DUNLUCE-BELFAST | zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja v grofijo Antrim ob spektakularni obali, kjer se soteske »odpirajo« Severnemu morju. Postanek ob viseči brvi, Carrick-a-Reed; iz vrvi spletena brv z deskami. Po adrenalinski hoji čez brv nadaljevanje poti do največje naravne znamenitosti-Velikanovega prehoda. Doživeli boste razvaline osupljivega gradu Dunluce, ki se bohotijo na pečini ob morju. Sledil bo ogled destilarne viskija, degustacija viskija Bushmills in vrnitev v Belfast. Krožni ogled mesta, ustavili se boste pri Mestni hiši, se zapeljali mimo obnovljenih pristaniških pomolov, kjer so zgradili »nepotopljivi« Titanik do zgradbe severnoirskega parlamenta Stormont ter mimo delavskih četrti protestantov in katolikov. Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

7. dan: BELFAST-DUBLIN | zajtrk
Zajtrk. Nadaljevanje potovanja proti Republiki Irski in njeni prestolnici Dublinu. Ogled mesta: popeljali se boste ob bregovih reke Liffey, skozi Park Phoneix, največji mestni park. Videli boste katedralo Sv. Patricka, zaščitnika Ircev in si ogledali slavni Trinity College, kjer v zakladnici stare knjižnice hranijo rokopis-Book of Kells in ostale starodavne zapise. Za lepši dan si boste ogledali muzej Guinness Storehouse in »žametno zlato« pivo Guinness tudi pokusili. Prevoz do hotela in nastanitev. Zvečer možnost sprehoda skozi živahni Temple Bar in doživetje irske družabnosti z večerjo ob živi glasbi (doplačilo). Prenočevanje.

8. dan: DUBLIN-SLOVENIJA | zajtrk
Po zajtrku prosto, v kolikor bo čas dopuščal. Prevoz do letališča Dublin in polet proti Ljubljani oz. enemu od bližnjih letališč. V kolikor bo let na eno bližnjih letališč, bo možnost organiziranega prevoza do Ljubljane.

 

Beseda vodnika:

IN  DUBLIN  FAIR  CITY …

Moje prvo bivanje v Dublinu tistega vročega poletja 2001 bo ostalo nepozabno, za vedno. Kot opeva že skoraj  ponarodela irska pesem »In Dublin fair city where girls are so pretty…«  mi je postalo kaj kmalu jasno, da bo moje srečanje z gospodično Molly Malone neizogibno; Dublinčani s svojim očarljivim naglasom zelo radi poklepetajo s tujci, v kar sem se prepričal na enem od mojih prvih obiskov puba v živahnem predelu Temple Bar.

Kaj kmalu sem dobil občutek, da je treba v življenju karseda uživati in da si je treba veselje deliti. Glavno dogajanje dobre zabave     »craic« so vsekakor pubi, kjer si Irci pripovedujejo šale in pojejo. Tudi o gospodični Molly… In ko sem se na sprehodu po čudovitih mestnih zelenicah na trgu Merrion srečal še z nenavadno podobo gospoda Oscarja Wilda in se prvič popeljal do bližnjega »podeželja«, irskega vrta grofije Wicklow,  je bil kliše, ki ga imamo običajno o Ircih, na dlani.

Kaj kmalu ti postanejo prijatelji in spoznaš, da čas na Irskem ni tako velik gospodar. Navdušila me je pokrajina, od kamnite dediščine Burren do slikovitih pašnikov, od vijugastih rek do samotnih šotnih planjav. Visoki klifi, neskončno dolgi peščeni zalivi in samota Arranskih otokov so me preprosto očarali. In ni mi bilo žal, da me je »namočilo« in prepihalo. Pečine Moherja so veličastne, ne glede na vreme.

Vselej hudomušno prijazni Irci ob vrčku temnega piva Guinness šale vešče vpletajo v razgovor. In fraza "No problem", ki jo slišiš na skoraj vsakem koraku, ti zleze pod kožo.

Edvard Jaber Krišjak, vodnik

V ceno je vključeno

 • navedene letalske prevoze v ekonomskem razredu
 • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
 • avtobusni in ladijski prevozi po programu
 • 7 prenočevanj z zajtrki v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*
 • 4 večerje
 • slovensko vodenje
 • DDV in organizacija potovanja

 

Možna doplačila (ob prijavi):

 • pri udeležbi manj kot 40 oseb 70 €
 • enoposteljna soba 290 €
 • škotska večerja s folkloro in organiziranim prevozom do posesti 95 €
 • irska večerja s folkloro v Dublinu 55 €
 • vstopnine 155 € (palača Holyrood, grad Edinburg, palača Scone, grad Urquhart, Carrick-a-reed, Giants' Causeway, destilarna viskija, Trinity College, Guinness Store House)

Popust:

 • Otroci 2-12.leta na dodatnem ležišču: 15% popust

 

Odkrita beseda:

 • Zaradi prilagajanja letalskim prevozom, v primeru nepredvidenih okoliščin in izrednih dogodkov, si pridržujemo pravico do zamenjave ogledov med potovanjem in prilagoditve krajev nastanitev. Program bo ostal vsebinsko neokrnjen. V primeru letov iz/ do Benetk ali drugih bližnjih letališč, bo do tja organiziran prevoz.

Seznam ponudb

Izberi datum odhoda
št. ponudb: 1
 • 92824    92824/30      Po programu
  21.09.-28.09.2022 / sreda - sreda
  8 dni
  katalog
  POTOVANJA NA ŠKOTSKO