Albanija

Dežela orlov

Albanija, uradno Republika Albanija, je obmorska država v jugovzhodni Evropi. Na severu meji na Črnogoro, na severovzhodu na Kosovo, na vzhodu na Severno Makedonijo, na jugu na Grčijo, na zahodu jo zamejuje Jadransko morje, na jugozahodu pa Jonsko morje. Glavno mesto jeTirana.

Zaradi svoje turistične neprepoznavnosti je Albanija zelo priljubljena destinacija med tistimi popotniki, ki prisegajo na turistično bolj neznane ali nezanimive lokacije. Vendar Albanija postaja med turisti vedno bolj priljubljena,še najbolj zaradi prečudovite obale, ki z belim peskom in turkiznim morjem spominja na cenovno bolj dostopne Maldive.

Hitre opombe

Pokrajina bunkerjev

Polkrožni bunkerji, zgrajeni v času komunistične diktature, so ena glavnih znamenitosti Albanije, zgrajenih pa jih je več kot 700 tisoč. Glavno mesto Tirana vam ponuja kaotičen promet in veliko znamenitosti kot sta Skenderbegov trg inmošeja Hadžija Ethem Bey.

Spoznavanje zgodovine

V bližini prestolnice si lahko ogledate srednjeveško mesto Krujater Berat, mestece tisoč in enega okna, ki se nahaja pod UNESCO-vo zaščito in je krščansko mesto z več kot 20 cerkvami. Nad mestom se dviga mogočno obzidje, za katerim se skriva mesto Kala.

Neskončne plaže

V Albaniji na vas čakajo številne peščene plaže, ki se večinoma raztezajo med mestoma Golem, ki je tipično turistično mesto, in Drač, ki je bolj zgodovinsko in ima tudi več znamenitosti, kot so kipa Tine Turner in Micka Jaggerja, rimski amfiteater ter beneško obzidje.

Bucket List

Kdaj Potovati

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do oktobra.

  • Srednjeveško mesto Kruja
  • Skenderbegov trg
  • Številne peščene plaže
  • Rimski amfiteater in beneško obzidje