Turčija

Dežela gostoljubnih ljudi

Turčija, uradno Republika Turčija, je obmorska država, ki ima ozemlje razdeljeno med Evropo in Azijo, osrčje države pa predstavlja Anatolski polotok med Črnim in Sredozemskim morjem. Na vzhodu meji na Gruzijo, Armenijo, Azerbajdžan in Iran, na jugu na Irak in Sirijo, na zahodu pa na Grčijo, Bolgarijo in Egejsko morje. Glavno mesto je Ankara.

Anatolski polotok in Anatolija sta bila zaradi svoje strateške vloge stičišča Evrope in Azije že od prazgodovine zibelka civilizacij, kar dokazujejo številne izkopanine iz obdobja neolitika. Anatolski polotok predstavlja večino sodobne Turčije in je ena najstarejših trajno naseljenih regij na svetu.

Turčija je prostrana dežela nasprotij, prepletena z vonjem po začimbah in usnju, svetleča od svile, zlata in srebra, kjer nas navduši sožitje sodobnega življenja in bogate, več tisoč let dolge zgodovine in z njo povezane kulturne dediščine.

Impozantno gorovje Taurus okvirja najlepšo obalo Turčije, znano kot Turška riviera, katere biser je Antalijski zaliv, ki je s priljubljenimi obmorskimi letovišči in dolgimi sončnimi poletji idealen počitniški cilj. Idilične vasice, nešteti spomeniki preteklih civilizacij, romantični zalivi, več kilometrov dolge peščene in prodnate plaže s kristalno čistim morjem očarajo vsakogar.

Kakovostni turistični objekti, kulinarični užitki, ugodni nakupi tekstila, izdelkov iz zlata in usnja ter pregovorno nevsiljiva prijaznost domačinov so zagotovilo, zakaj je Turčija ena izmed najbolj priljubljenih počitniških destinacij.

Hitre opombe

Zračni baloni

Kapadokija je s svojo mesečevo pokrajino in desetinami zračnih balonov, ki se dvigujejo v zrak ob sončnem vzhodu in zahodu, ena najbolj priljubljenih in ikoničnih turških destinacij. Ogledate si lahko tudi podzemna mesta in vasico menihov, znano po dimnikom podobnih strukturah. Sprehodite se po poti, ki se začne v vasici golobov, nadaljuje skozi belo vasico in zaključi v vasici ljubezni.

Moderni mestni utrip

Istanbul je znan kot mesto na dveh celinah, saj se nahaja tako v Aziji kot v Evropi. Popoln dan v Istanbulu se začne z omamno turško kavo, nadaljuje z ogledom Hagie Sophie in Modre mošeje s šestimi minareti in zaključi z nakupovalno izkušnjo v pokritem Velikem bazarju.

Koristne informacije

Vizum za vstop v državo ni potreben, potni list mora imeti dovolj prostora za žige mejnih oblasti.

Počitnice

Kdaj Potovati

Turčija je celoletna destinacija, z vročimi in suhimi poletji, ki so odlična za oddih na turški rivieri. Za popotovanje po Turčiji je najboljši čas spomladi (april – maj) in jeseni (september – november), ko so temperature zmerne.

Bucket List

  • Obisk pravljične Kapadokije
  • Vandraj po Velikem Bazarju v Istanbulu
  • Pamukkale – naravni termalni bazeni
  • Ne pozabi na zgodovinski Efes