Češka

Dežela hokeja in piva

Češka, uradno Češka republika, je celinska država v srednji Evropi. Na zahodu meji na Nemčijo, na jugu na Avstrijo, na vzhodu na Slovaško in na severovzhodu na Poljsko. Glavno (in največje) mesto je Praga.

Češka je država z zelo pestro zgodovino. Nastala je v 9. stoletju kot vojvodina Češka v okviru države Velikomoravska. V obdobju vladavine kralja Otokarja II. je država segala do Jadrana in do Baltika. V 16.stoletju je država postala del Habsburške monarhije, po razpadu Avstro-Ogrske leta 1918 pa se je skupaj s Slovaško združila v Češkoslovaško republiko. Državi sta postali samostojni 1. januarja 1993, do osamosvojitve pa sta pripeljala žametna revolucija leta 1989 in kasneje razpad Sovjetske zveze.

Hitre opombe

Zdravilišča in filmski festival

Karlovi Variso eno najbolj znanih čeških zdravilišč in hkrati tudi prizorišče vsakoletnega filmskega festivala. Obiščete lahko tudi katerega izmed drugih zdravilišč, kot so Marianske Lazne ali Františkovy Lazne, kjer si lahko privoščite razvajanje v pivski kopeli.

Dežela gradov

Češka je znana po številnih gradovih in dvorcih iz različnih zgodovinskih obdobij. Med najpomembnejše, in najbolj vredne ogleda, spadajo grad Karlštejn, Český Krumlovin območje Lednice–Valtice.

Raziskovanje mestnega življenja

Praga je nedvomno mesto, kjer en dan ne bo dovolj. Sprehodite se po Karlovem mostu, odpravite se na hrib Hradčany kjer se nahaja grajski kompleks, na Staromestnem trgu pa si oglejte znameniti Orloj, astronomsko uro

Kdaj Potovati

Najboljši čas za obisk Češke je spomladi (od marca do maja) in jeseni (od septembra do novembra)

Bucket List

  • Pivska kopel
  • Številni gradovi in dvorci
  • Sprehod po Karlovem mostu
  • Astronomska ura Orloj