Ekvador

Kjer je zemlja najbližje soncu

Ekvador je južnoameriška država, ki se nahaja tik ob ekvatorju. Na severovzhodu meji na Kolumbijo, navzhodu in jugu na Peru, na zahodu pa ga zamejuje Tihi ocean. Glavno mesto jeQuito. Del Ekvadorja je tudi Galapaško otočje, ki je od celine oddaljeno 1.000 kilometrov.

Ekvador sodi med 18 svetovnih držav, ki so ključne za ohranjanje svetovne biotske raznovrstnosti. Znamenom ohranitve preštevilnih živalskih in rastlinskih vrst so leta 2008 v ustavo zapisali pravico do narave, z namenom ohranjanja biotske raznovrstnosti pa je zaščitenih že 19 % države.

Hitre opombe

Skrivnostna bitja Galapaškega otočja

Kraj, kjer je Darwin zasnoval svojo teorijo evolucije. Galapaško otočje je kljub svoji oddaljenosti od celine nujno obiskati, saj je dom številnim živalskimin rastlinskim vrstam, ki jih drugje ni mogoče videti.

Na središču Zemlje

Obisk glavnega mesta Quita izkoristite obisk središča Zemlje, vasice La Mitad del Mundo, ki stoji točno na ekvatorju. V vasi sta kar dve obeležji ekvatorja, eno je muzej Intinan, ki leži na mestu, kjer so ekvator določili domorodci, nekaj metrov južneje pa leži visok spomenik, ki označuje ekvator glede na kasnejše meritve francoskih znanstvenikov.

Koristne informacije

Za vstop v državo vizum ni potreben. Obvezno je cepljenje proti rumeni mrzlici, na območjih, kjer je malarija endemična, pa so obvezne tablete proti malariji. Priporoča se cepljenje proti tetanusu, hepatitisu B in A. Ustrezno se zaščitite pred komarji

Bucket List

Kdaj Potovati

Ekvador je dežela, ki je vremensko prijetna za potovanje skozi vse leto.

  • Galapaško otočje
  • La Mitad del Mundo
  • Tropski deževni gozd Amazonka
  • Vulkan Cotopaxi