Francija

»Joie de vivre«-užitek življenja

Francija, uradno Francoska republika, je obmorska država v Zahodni Evropi. Na zahodu in severu jo zamejuje Atlantski ocean, na severovzhodu meji na Belgijo in Luksemburg, na vzhodu na Švico, Nemčijo, Italijo in Monako, na jugu pa jo zamejujejo Sredozemsko morje, Španija in Andora. Glavno mesto je Pariz.

Francija v svetu slovi kot prestolnica užitka. Znana je po svojih parfumih, strasti do mode, gurmanskih užitkih, odličnem vinu, zaradi številnih muzejev in galerij pa slovi tudi kot prestolnica kulture. Že odrimskega obdobja dalje je ena izmed držav, ki so usodno krojile evropsko (in tudi svetovno) zgodovino.

Hitre opombe

Mesto ljubezni

Pariz ni brez razloga najbolj popularno mesto na svetu. V Louvru poiščite slavno Mona Liso, na otoku sredi Senena vas čaka katedrala Notre-Dame, Pompidoujev center pa je pravi naslov za vse ljubitelje sodobne umetnosti. Povzpnite se na slavni Eifflov stolp in si oglejte mesto še z višine, med sprehodom po Elizejskih poljanah pa občudujte izložbe luksuznih trgovin.

Neskončna vijolična polja

V Provansi se prepustite pomirjajočemu vonju sivke in se spoznajte s procesom izdelave parfumov v kateri izmed številnih parfumerij, kjer spoznate razliko med toaletno in parfumsko vodo. Iz Provanse pa se odpravite proti mondeni Nici in filmskemu Cannesu.

Koristne informacije

Bodite pozorni na možnost žeparjev in uličnih tatvin. Pogosto se dogajajo protesti zato upoštevajte navodila in opozorila lokalnih oblasti.

Kdaj Potovati

Najboljši čas za obisk Francije je od aprila do junija ali od septembra do novembra, ko je manj turistov, cene so nižje in temperature so prijetne.

Bucket List

  • Knežja palača
  • Eifflov stolp
  • Rdeče skale
  • Azurna obala