Iran

Zibelka starodavnih civilizacij

Iran, uradno Islamska republika Iran, je obmorska država na Bližnjem vzhodu, do leta 1935 pa je bil znan kot Perzija. Na vzhodu meji na Pakistan in Afganistan, na severovzhodu na Turkmenistan, na severu na Kaspijsko jezero in Azerbajdžan, na severozahodu na Armenijo, na zahodu na Turčijo in Irak, na jugu paga zamejujeta Perzijski in Omanski zaliv. Glavno mesto je Teheran.

Iranska zgodovina je ena najstarejših na svetu. Na območju Irana je živelo veliko civilizacij, za območje najpomembnejša pa je bila Ahemenidskadinastija, ki je najbolj zaslužna za vzpon perzijskega imperija ter gradnjo veličastnega Perzepolisa, ki ga je s požarom uničil Aleksander Makedonski.

Hitre opombe

Antični Perzepolis

Obisk Irana ni popoln brez obveznega obiska ruševin Perzepolisa, pestra iranska zgodovina pa vass premlja ob vsakem koraku. Obvezno si morate ogledati mesto pesnikov Širaz, v Yazdu, središču zaratustrijancev, pa se lahko spoznate s to filozofsko smerjo.

Kot v 1001 noči

V puščavskem mestu Ishafanna vas čaka izjemna arhitektura, čarobno vzdušje pod mostovi ob reki Zajandeh in številne tržnice, ki pričarajo utrip 1001 noči. Neverjetno doživetje pa zagotavlja pohod na utrdbo Alamut, kjer na vas čaka čudovit pogled na sončni zahod.

Koristne informacije

Za vstop v državo je potreben vizum, ki ga lahko uredite elektronsko pred potovanjem. Za ženske, tudi tujke, veljajo stroga pravila oblačenja. Priporočljivo je cepljenje proti tetanusu ter hepatitisu B in A.

Bucket List

Kdaj Potovati

Najboljši čas za obisk Irana je pomladi in jeseni, saj je pozimi lahko zelo mrzlo, poleti pa zelo vroče.

  • Izjemna arhitektura
  • Ruševine Pezepolisa
  • Mesto pesnikov Širaz
  • Puščavsko mesto Ishafan