Jordanija

Dežela biblijskih mest

Jordanija, uradno Hašemitska kraljevina Jordanija, je obmorska država na Bližnjem vzhodu na vzhodnem bregu reke Jordan. Na severu meji na Sirijo, na severovzhodu na Irak, na vzhodu in jugu na Savdsko Arabijo, na zahodu pa na Izrael in zasedeni Zahodni breg reke Jordan, kjer jo zamejuje tudi Mrtvo morje, na jugozahodu pa meji na Rdeče morje. Glavno mesto je Aman.

Jordanska zgodovina je zelo pestra in veličastna. Prvi vzpon je Jordanija doživela v času arabskih nomadov Nabatejcev, kasneje pa je bila država del Rimskega imperija, po njegovem razpadu pa je bila del Otomanskega cesarstva vse do konca prve svetovne vojne. Takrat je postala britanski protektorat, samostojnost pa je dobila leta 1946.

Hitre opombe

Čarobna Petra

Nekdanja antična prestolnica Petra, eno izmed sedmih čudes sveta, s samostanom, vklesanim v živo skalo, jemlje dih tako podnevi kot ponoči. Odpravite se v Wadi Rumin izkusite spanje sredi puščave, nato pa preverite, ali pripovedke o Mrtvem morju zares držijo. Pazite le, da se po kopanju sperete s sladko vodo.

Muzej na prostem

Po celotni državi na vas čakajo številne rimske ruševine, ki jih je toliko, da bi jih bilo nesmiselno prestavljati v muzeje. Še posebno je vreden ogleda Herkulov tempelj s pripadajočim amfiteatrom.

Koristne informacije

Za vstop v državo je potreben vizum, priporočljivo je, da si uredite Jordan Pass, ki zagotavlja vizum ter vstop v nekatere atrakcije. Priporoča se cepljenje proti tetanusu ter hepatitisu B in A.

Bucket List

Kdaj Potovati

Spomladi od marca do maja je najlepši čas za obisk Jordanije, ko je vse zeleno in cveti. V tem času boste lahko opazili tudi znameniti jordanski črni iris.Jeseni od septembra do sredine novembra, ko se temperature po vročem poletju znižajo. Mrtvo in rdeče morje pa sta še vedno lepo topla.

  • Dežela bogastva in revščine
  • Kraljeve grobnice
  • Samostan El Deir
  • Mrtvo morje