Kompas 70 let

z vami že od 1951

Kompas obeležuje pomembno in impresivno obletnico – 70 let svojega obstoja. Sedemdeseti rojstni dan bomo praznovali 1. julija 2021. Naša dejavnost, turizem, je ena najlepših med vsemi v gospodarstvu. Posebna je v tem, da nas vpenja med številne dejavnike in soustvarjalce končne storitve, zapis doživetij in spominov pa je vsakič znova enkraten in neponovljiv.

  • PRIHODNOST = vsa naša ponudba
  • LEPOTA = vsebina naše ponudbe
  • SANJE = jih uresničujemo skupaj s potniki, za potnike

#KOMPASOVIH70

1951 – 1960

turistično podjetje Putnik

Leta 1951 se izvede decentralizacija takratnega zveznega podjetja PUTNIK in nastajajo republiške filiale z enakim ali nekoliko spremenjenim imenom. V tem letu, dne 1. julija 1951, vlada RS izda odločbo, s katero je bilo ustanovljeno turistično podjetje z imenom Putnik Slovenija, ki svoje ime ohrani do 1. 10. 1959, ko se sprejme in s programom za leto 1960 uradno objavi novo ime KOMPAS. Na začetku je imelo podjetje 10 poslovalnic, 8 turističnih avtobusov in je zaposlovalo 90 uslužbencev.

Začetki zveznega podjetja PUTNIK segajo celo v leto 1923. Takrat je bila v Ljubljani ustanovljena filiala delniške družbe za tujski promet — PUTNIK. Ta je do začetka druge svetovne vojne delovala kot poldržavno turistično podjetje, v katerem je imelo večino akcij takratno ministrstvo za trgovino in promet. Med vojno je v zasedeni Ljubljani dejavnost PUTNIKA prevzela italijanska poldržavna ustanova za tujski promet CIT, ki je to dejavnost razvijala samo za interes okupacijskih sil.

Leta 1945 je bilo ustanovljeno zvezno podjetje za promet potnikov in turistov PUTNIK v DFJ (Demokratična federativna Jugoslavija). Podjetje ima sedež v Beogradu, njegova filiala v Ljubljani pa je predhodnica sedanjega podjetja KOMPAS.

Pavlihov Kompas 1960

Turistični vodič po Jugoslaviji

(Izdalo Časopisno podjetje »Pavliha« v Ljubljani, tisk in vezava tiskarne ČZP »Ljudska pravica« v Ljubljani)

Že takrat smo vedeli, da so potovanja odlična priložnost za nova prijateljstva.

Izvleček iz Pavlihovega Kompasa 1960:

“Na izletih, ki jih prireja KOMPAS, se boste prijetno razvedrili in odpočili, spoznali boste prirodne lepote in zanimivosti Jugoslavije in ostalih evropskih držav, pridobili si boste novih prijateljev.”

“Kompas je vaš svetovalec pred vsakim potovanjem!”

Prve tiskovine in tabla na pročelju prve poslovalnice

Dravska banovina Putnik Ljubljana – naslovnica zloženke – 1930

Putnik turistični bon za 100 dinarjev – 1951

Putnik Slovenija – naslovnica zloženke – 1958

Putnik Slovenija – tabla na pročelju prve poslovalnice na Titovi 12 – 1958

Putnikov informator – naslovnica prve številke – 1959

Kompasov avtobus – 1959

Koledarčki – potujte s Kompasom – 1960 – 1963

Zgodilo se je

Oskar (Academy Award)

Petdeseta leta v Hollywoodu so v znamenju vrnitve glamurja in prihoda televizije, kar je za vedno spremenilo tudi podelitev oskarjev.

 

Amerikanec v Parizu (An American in Paris) – dobitnik šestih oskarjev (1952), med njimi za najboljši film in fotografijo.

Režiser: George Stevens (Prostor na soncu) Glavna m. vloga: Humphrey Bogart (Afriška kraljica) Glavna ž. vloga: Vivian Leigh (Tramvaj poželenje) Stranska m. vloga: Karl Malden (Tramvaj poželenja) Stranska ž. vloga: Kim Hunter (Tramvaj poželenja) Častni oskar: Gene Kelly

 

Stavnice , ki so v tekmi za glavno nagrado napovedovale tesen izid med filmoma Prostor na soncu in Tramvaj poželenje, so zgrešile – presenetljivi zmagovalec večera je postal muzikal Amerikanec v Parizu, ki je slavil v šestih kategorijah.

Ali ste vedeli?

Kompas

Kompás -a m (ọ̑; ȃ) priprava z magnetno iglo za določanje strani neba: dijake so naučili uporabljati kompas; orientirati se s pomočjo kompasa ♦ navt.giroskopski kompas girokompas; navigacijski kompas // ekspr. (osnovna) usmeritev, orientacija: taka bibliografija je kompas, brez katerega se je v literaturi težko znajti / glavni junak je brez kompasa zajadral v moderno življenje (SSKJ)