Latvija

Dežela gradov

Latvija, uradno Republika Latvija, je obmorska država v severovzhodni Evropi. Na severu meji na Estonijo, na jugu na Litvo, na vzhodu na Rusijo, na jugovzhodu na Belorusijo, na zahodu pa si v Baltskem morju deli morsko mejo s Švedsko. Od osamosvojitve dalje skupaj z Litvo in Estonijo tvori skupnost baltskih držav. Glavno mesto je Riga.

Latvija je znana po velikem številu ohranjenih srednjeveških gradov ter po ravninski pokrajini, ki jo krasijo številni gozdovi in ob morju čudovite, neskončne peščene plaže.Tako kot drugi dve baltski država,Estonija in Litva, je imela tudi Latvijo pestro zgodovino, ki jo je spremljala nesamostojnost. Samostojnost je pridobila po razpadu Sovjetske zvez.

Hitre opombe

Potovanje v srednji vek

Najlepši izmed latvijskih gradovje nedvomno grad Turaida, ki leži na vzpetini sredi pokrajine Sigulda, v bližini pa se nahaja tudi obiska vreden narodni park Gauja. V katerem izmed latvijskih dvorcev lahko tudi prespite in za dan ali dva odpotujete v preteklost.

Kjer se čas ustavi

V mestecu Kuldiga, ki leži zahodno od latvijske obale,se nahajajo številne ulice s tematskimi trgovinicami in bari, ki se zdijo zapuščeni, središče mesta je popolnoma zaprto za promet, v okolici pa najdemo številne potočke.

Največja baltska prestolnica

Riga, ki je pod UNESCO-vozaščito, je največja baltska prestolnica. Še posebno vas bo začaral stari del mesta imenovan Veriga, kjer se nahajajo ikonična barvna pročelja in stavbe, zgrajene v slogo Art Nouveau.

Bucket List

Kdaj Potovati

Najprimernejši čas naj bi bil maja in junija, ko že vse cveti in ni dosti ljudi.

  • Dežela gradov
  • Latvijske obale
  • Grad Turaida
  • Narodni park Gauja