Madžarska

Domovina pekoče hrane

Madžarska je celinska država v srednji Evropi. Na jugozahodu meji na Slovenijo in Hrvaško, na severozahodu na Avstrijo, na severu na Slovaško, na severovzhodu na Ukrajino, na jugovzhodu na Romunijo in na jugu na Srbijo. Glavno mesto je Budimpešta.

Madžarska je ena najstarejših evropskih držav, ustanovljena je bila namreč že leta 896. Območje današnje Madžarske pa so tekom zgodovine naseljevala različna ljudstva, med drugimi Kelti, Rimljani, Huni, Zahodni Slovani in Avari. Madžarska je zelo znana tudi kot zdraviliška destinacija, saj ima kar 1.500 term in zdravilišč.

Hitre opombe

Madžarsko morje

Jezero Balaton, po naše Blatno jezero, je poleti odlična priložnost za ohladitev, zaradi vtisa neskončnosti pa se ga je oprijel vzdevek madžarsko morje. V hladnih jesenskih dneh pa lahko obiščete zdraviliško mesto Balatonfüredin si privoščite razvajanje v zdraviliškem kompleksu. V bližini jezera se nahaja mesto Tapolca, ki je znano po čudoviti podzemnijami pod mestom.

Zabava v čardah

Ob obisku Madžarske ne gre brez obiska čarde, tradicionalne madžarske gostilne, kjer lahko uživate v tradicionalni madžarski kulinariki ob spremljavi madžarske folklorne in ciganske glasbe. Na stenah pa lahko občudujete ročno poslikano keramiko in vezenine.

Najlepša prestolnica Evrope

Budimpešta naj bi bila najlepša prestolnica Evrope. Oglejte si na primer drugo največjo sinagogo na svetu, Budimski grad z Narodno galerijo, državno opero in nekoč največji parlament na svetu.

Kompas Bucket List

Kdaj Potovati

Najbolj primeren čas za obisk Madžarske je med majem in septembrom.

  • Narodni park Hortobagys
  • Kulturna in zgodovinska vinska regija Tokaj
  • Madžarsko morje – jezero
  • Druga največja Sinagoga na svetu