Severna Makedonija

Dežela Aleksandra velikega

Severna Makedonija, uradno Republika Severna Makedonija, je celinska država na Balkanskem polotoku v jugovzhodni Evropi. Na zahodu meji na Albanijo, na jugu na Grčijo, na vzhodu na Bolgarijo, na severozahodu na Kosovo in na severovzhodu na Srbijo. Glavno mesto je Skopje.

Makedonija je svoj vzpon doživela v antiki, ko  jeozemlju vladal Aleksander Makedonski oziroma Veliki, ki je ustanovil državo, ki je segala od Grčije do današnje Indije. Po osamosvojitvi izpod Jugoslavije je prišlo do težav zaradi poimenovanja, saj so si ime Makedonija lastili Grki. Težava je bila razrešena leta 2019,ko se je država uradno poimenovala Republika Severna Makedonija.

Hitre opombe

Ohridski biser

Ohridsko jezero je najpomembnejši makedonski turistični biser, mesto Ohrid pa velja za najlepše makedonsko mesto, ki je tudi na seznamu UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine in je bilo nekoč središče slovanske pismenosti.

Med kičem in tradicijo

Prestolnica Skopje je ekscentrična mešanica tradicionalne arhitekture in novodobnega kiča. Mesto je znano predvsem po 28 metrov visokem zlatem kipuAleksandra Velikegai z leta 2014, v centru mesta pa z neverjetno hitrostjo rastejo nove in nove stavbe, kjer domujejo muzeji, številni kipi, mostovi čez reko Vardar in ogromen slavolok zmage. Pravi utrip mesta pa začutite v stari turški čaršiji, kjer si lahko ogledate številne džamije.

Koristne informacije

V roku 24 ur od vstopa v državo se morate prijaviti na najbližji policijski postaji.

Bucket List

Kdaj Potovati

Makedonijo lahko obiščete v katerekoli letnem času, saj vam ponuja tako letne kot zimske aktivnosti.

  • Ohridsko jezero
  • Zlati kip Aleksandra Velikega
  • Bazar stara Čaršija
  • Tavce gravce – tradicionalna hrana