Nizozemska

Cvetoča polja tulipanov

Nizozemska, uradno Kraljevina Nizozemska, je država v severozahodni Evropi. Na severu in zahodu meji na Severno morje, na jugu na Belgijo in na vzhodu na Nemčijo. Administrativno središče države je mesto Haag, kjer se nahajajo sedež vlade, kraljičina rezidenca, večina veleposlaništev in Mednarodno kazensko sodišče, glavno mesto države pa je Amsterdam.

Nizozemska je ena najbolj naseljenih in zemljepisno nizko ležečih držav na svetu. Znana je po kanalih v Amsterdamu, mlinih na veter, coklah in neskončnih poljih prelepih tulipanov. Država se pogosto napačno imenuje Holandija, to je namreč skupno ime za dve njeni glavni provinci, Severno in Južno Holandijo.

Hitre opombe

Mlini na veter

Nizozemska je znana po svojih številnih mlinih na veter. Najboljše doživetje teh mlinov se nahaja v parku Kinderdijk, kjer si jih lahko ogledate peš ali z ladjico, v mlin pa lahko tudi vstopite in si ogledate notranjost.

Dežela sira

Tudi, če sir ni na seznamu vaše najljubše hrane, si oglejte dve mesti, Gouda in Edam, ki sta dom dveh najbolj značilnih vrst nizozemskega sira, gaude in edamca. Še posebno se ju izplača obiskati, ko poteka tržni dan, da viditet radicionalno trgovanje s sirom.

Sprehod po »severnih Benetkah«

Zaradi številnih kanalov je Amsterdam dobil vzdevek »severneBenetke«. Obvezno si morate ogledati hišo Ane Frank, ogleda pa je vreden tudi marsikateri muzej, kjer si med drugim lahko ogledate tudi dela slikarskih mojstrov Rembrandta in Van Gogha

Bucket List

Kdaj Potovati

Najlepši čas za obisk Nizozemske je vsekakor konec aprila, ko cvetijo tulipani.

  • Mlini na veter
  • Dežela sira
  • Hiša Ane Frank
  • Dela slikarskih mojstrov Rembranta in Van Gogha