Norveška

Dežela fjordov

Norveška, uradno Kraljevina Norveška, je država v severni Evropi, ki zaseda zahodni del Skandinavskega polotoka, del države pa sta tudi otočje Svalbard in otok Jan Mayen. Na severovzhodu meji na Švedsko, Finsko in Rusijo, na jugu pa na ožino Skagerrak in Dansko. Glavno mesto je Oslo.

Norveška je gospodarsko ena najuspešnejših držav na svetu, svoj uspeh pa dolguje zalogam nafte in zemeljskega plina, bogatim nahajališčem različnih rudnin, uspešnemu ribolovi, mednarodnemu pomorskemu prometu, vodni električni energiji in visoko razviti industriji. Prav tako ima Norveška enega najbolj razvitih socialnih sistemov, ki vsem prebivalcem omogoča dostojno življenje.

Hitre opombe

Na severu Evrope

Odpravite se na Rt Nordkapp, najsevernejšo točko celinske Evrope, kjer na vas poleti čaka polnočno sonce. Sprehodite se po številnih fjordih in fjelih, v Gokstadupa si oglejte vikinško ladjo in se spoznajte z Vikingi in njihovim načinom življenja. Za vse, ki vas ni strah višine pa je priporočljiv obisk med turisti zelo popularne police Preikstolen.

Mestni utrip

Prestolnica Oslo vas bo navdušila s svojo lego ob fjordu in najboljšo pitno vodo v Evropi. Očarala vas bos sledovi vikinške zgodovine, mogočnim kraljevim gradom, opečnato mestno hišo s stolpoma inzgradbo parlamenta. Nekdanja prestolnica Bergen vas bo začarala z značilnimi barvnimi lesenimi hiškami, vredno obiska pa je tudi mesto Trondheim.

Slikovite vasice

Za vse ljubitelje fotografije pa je obvezen obisk otočja Lofoti.

Bucket List

Kdaj Potovati

Norveška je čudovita skozi vse leto. Toda, odvisno od tega, kaj iščete, so lahko nekatere letne čase bolj primerne za potovanje kot druge.

  • Najsevernejša točka celinske Evrope
  • Rt Nordkapp
  • Vikingi in viteška ladja
  • Otočje Lofoti