Oman

Tradicionalno arabsko življenje

Oman, uradno Sultanat Oman, je otoška država na Bližnjem vzhodu, ki leži na jugovzhodni obali Arabskega polotoka. Na Severozahodu meji na Združene arabske emirate, na zahodu na Savdsko Arabijo in na jugozahodu na Jemen. Glavno mesto je Muškat.

Vse do 20.stoletja, ko je začel njegov vpliv slabeti, je bil Oman močna in bogata država, ki je vrhunec moči doživela v 19. stoletju, ko je njegov vpliv segal vse do Zanzibarja, ki danes pripada Tanzaniji. Oman je absolutna monarhija, uradna vera pa je ibadizem, ki je ena od vej islama. Oman spada med gospodarsko razvite države in je uvrščen med 59 najmirnejših držav na svetu.

Hitre opombe

Arabska prestolnica parfumov

Mesto Salalah velja za arabsko prestolnico parfumov, kjer je tradicija izdelovanja parfumov zaščitena kot UNESCO kulturna dediščina. Privlačna je tudi okolica mesta, ki je, kot pravi legenda, začarala tudi Kraljico iz Sabe. Obiskati morate tudi prestolnico Muškat, ki je od Salalaha oddaljena kar 1.000kilometrov.

Čudovita jezera in rajske plaže

Oman med popotniki slovi po čudovitih jezerih, ki so primerna tudi za kopanje, na jugu države pa na vas čakajo rajske plaže s snežno belim peskom in neverjetno čistim morjem. Vašo pozornost pa zahtevajo tudi puščavske gobe, naravne skulpture iz peska v puščavi.

Koristne informacije

Za vstop v državo je potreben vizum. Glede oblačenja se svetuje držanje lokalnih tradicij. Priporočljivo je cepljenje proti tetanusu ter hepatitisu B in A.

Bucket List

Kdaj Potovati

Zimski meseci (oktober, november, februar in marec) so zelo prijetni, s skoraj sredozemskim podnebjem, dnevne temperature pa redko splezajo nad 30 °C. To je najboljši čas za obisk Omana.

  • Čudovita jezera
  • Rajske plaže
  • Skulpture iz peska – puščavske gobe
  • Uvrščen med 59 najmirnejših držav na svetu