Poljska

Domovina znanstvenikov

Poljska, uradno Republika Poljska, je obmorska država v srednji Evropi. Na zahodu meji na Nemčijo, na jugu na Češko in Slovaško, na vzhodu na Ukrajino in Belorusijo, na severu pa na Litvo, Rusijo (kaliningrajska eksklava) in Baltsko morje. Glavno in največje mesto jeVaršava.

Ime države Poljska je bilo prvič uporabljeno v 11. stoletju, začetki države pa segajo v 10. stoletje, ko so se na njenem ozemlju začele združevati etnične skupine pod vodstvom dinastije Piastov. Skozi zgodovino je bilo na njenem ozemlju zaradi njene lege veliko vojn, njene meje pa so se veliko spreminjale.

Hitre opombe

Temna stran zgodovine

Žal je Poljska znana po temni plati zgodovine, za katero je kriva 2. svetovna vojna. Taborišče Auschwitz je pretresljiv spomenik vsem med vojnim grozotam, ogledate pa si lahko tudi krakovski geto in Schindlerjevo tovarno.

Puščava sredi gozda

Severozahodno od Krakova se nahaja Pustynia Błędowska, umetno ustvarjena puščava kot posledica rudarske dejavnosti. Je pa vsako leto manjša, saj se uspešno pogozduje, istočasno pa poteka del njenega ohranjanja, saj je zanimiva turistična točka.

Romantika v mestu

V Krakovu se sprehodite skozi srednjeveški center, odpravite pa se lahko tudi do jezera Kraken Zakrzóvek, ki ponuja čudovit razgled na mesto, ogledate pa si lahko tudi številne cerkve. Nedvomno pa vas bo očarala tudi prestolnica Varšava

Bucket List

Kdaj Potovati

Najboljši čas za obisk Poljske je od Marca do Maja ali Septembra do Novembra.

  • Taborišče Auschwitz
  • umetna puščava Pustynia Bledouska
  • Srednjeveški center
  • Potopljen kamnolom