Zakaj izbrati to potovanje?

 • odkrij, zakaj je v Apuliji doma sreča
 • dovoli, da te s svojo lepoto očara pristanišče Bari
 • poišči odgovore na nešteto vprašanj o Castel del Monte
 • sprehodi se po mestecu trulijev, Alberobellu
 • spoznaj, kako so še do nedavnega živeli prebivalci Matere
 • zapoj italijansko kancono z razgledom na Polignano a Mare
 • Altamura, Brindisi, Lecce, Monopoli, Ostuni... Izberi najlepšega!

APULIJA IN BAZILIKATA - gostoljubno srce juga Italije (z avtobusom)

Čas potovanja: 6 dni

Cena na osebo že od: 499€

Potovanje, ki razkrije prisrčnost in simpatičnost juga Italije, njegove zanimivosti in zgodbe. Pot kjer boste spoznali urejen kaos Kampanije in se pustili presenetiti lepoti mest, pokrajine in kulinarike Apulije in Bazilikate. Pridružite se nam pri odkrivanju gostoljubnega srca juga Italije.

Ali ste vedeli: Da so truliji antične zgradbe iz kamna, narejene brez veziva? Značilni so izključno za deželo Apulijo. Narejeni so bili v taki obliki zato, da bi se izognili plačevanju davka za uporabo zemljišča. Ob prihodu kontrole naj bi se med seboj opozorili z dimnimi signali in hitro razgradili stavbo, ki naj bi nato izgledala kot ruševina. Nekatere trulije naj bi se lahko podrlo že samo z odmikom posameznega kamna.

map

Čas potovanja: 6 dni | 5 noči
Najmanjše št. potnikov: 25
Produkt: 85961

1. dan: LJUBLJANA - GRADARA - URBINO - JADRANSKA OBALA | večerja
Odhod avtobusa ob 3. uri z obračališča mestnega prometa Dolgi most v Ljubljani. Vožnja do Gradare. Osrednji del srednjeveškega »borga« je grad, ki ga v svoji Božanski komediji opeval tudi Dante Alighieri, ko je opisoval tragično ljubezensko zgodbo med Paolom in Francesco. Grad je v celoti obdan z obzidjem iz 13. stoletja, ki je ohranilo originalno obliko s stražnimi stolpi, mogočnimi vrati in dvižnim mostom. Sprehod po mestu in nekaj prostega časa za odkrivanje slikovitih uličic. Vožnja do srednjeveškega bisera regije Marche - Urbina. Mestno središče je od leta 1998 na seznamu svetovne dediščine Unesco in velja za eno lepših v Italiji po zaslugi rodbine Montefeltro, ki je s svojim bogastvom in smislom za lepo v mesto privabila številne slavne in nadarjene umetnike, ki so dvor preoblikovali ter mu nadeli današnjo podobo in sloves. V popoldanskih urah nadaljevanje vožnje ob Jadranski obali do hotela na poti proti Apuliji. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: JADRANSKA OBALA - GARGANO (SAN GIOVANNI ROTONDO) - BARLETTA - CASTELL DELL MONTE- HOTEL | zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja proti Apuliji. Prva panorama raznolikosti dežele se pokaže na območju Nacionalnega parka polotoka Gargano. Obiskali bomo San Giovanni Rotondo, njegovo ime je povezano s krožno krstilnico, posvečeno Janezu Krstniku. Mesto se je razvilo zaradi ugodne lege za trgovanje, danes pa je svetovno znano romarsko središče predvsem po zaslugi karizmatičnega kapucinskega patra Pia Da Pietrelcina, ki je bolje znan kot pater Pij. Pij se je v srca ljudi zapisal predvsem zaradi dobrote in brez težav ga lahko predstavimo kot enega najbolj priljubljenih svetnikov v Italiji in po svetu. Krajši ogled in nadaljevanje do Barlette. Mesto je nekoč bilo cvetoče orientalsko pristanišče z lastnimi solinami, med križarskimi pohodi je bilo najpomembnejše zbirališče vitezov Nemškega reda, templjarjev in Malteškega viteškega reda. Danes je znano predvsem po znamenitem kipu neidentificiranega vzhodnorimskega cesarja (kolos iz Barlette), ki velja za največjo ohranjeno bronasto plastiko antične dobe. V popoldanskih urah vožnja do dvorca Castel Del Monte. Fascinanten grad je bil zgrajen leta 1240 s strani in po zamisli sv. rimskega cesarja in kralja Sicilije Fredericka II. Grad je mešanica klasičnih antičnih, islamskih in evropskih gotskih stilov, posebnost gradu je nenavadna osmerokotna oblika in razmerja v gradnji. Uvrščen je na seznam svetovne dediščine Unesco in je eden najbolj prepoznavnih simbolov dežele Apulije. Vožnja do hotela v osrednjem delu dežele, nastanitev, večerja in nočitev.

3. dan: OSREDNJA APULIJA - BARI - BRINDISI - LECCE - OTRANTO | zajtrk, večerja
Po zajtrku ogled glavnega mesta Apulije, znanega pristanišča Bari. Od največjega sejmišča v Evropi in Sredozemlju (Fiere di Levante) in pristanišča na 285 ha, do promenade Lungomare Nazario Sauro, ki kar vabi k sprehodu. Ogled starega mestnega središča preseneča z labirintom ozkih ulic in izjemno baziliko Sv. Nikolaja iz 11. st., ki je ena najlepših romanskih cerkva v Italiji. S svojo lepoto navdušuje obiskovalce že stoletja. Ogledali si bomo tudi katedralo San Sabino in veličastni mestni normansko-nemški grad Friderika II. Po ogledih nekaj prostega časa. Nadaljevanje proti peti Italije s kratkim postankom v Brindisiju, kjer se bomo sprehodili po mestu in si ogledali nekatere znamenitosti ob obmorski promenadi (zaključne stebre Trajanove poti in katedralo). Popoldne pa čudovito mesto Lecce, ki je zaradi bahavosti visokega baroka, ki se zrcali na večini stavb v središču mesta, zasluženo dobilo naziv »južne Firence«. Posebno barvo daje mestu lehnjak - domač kamen, s katerim so pozidali vse cerkve, palače in okrasne fontane ter se zaradi njegove plastičnosti kamnoseško poigravali do vrhunskih detajlov. Sprehod po ulicah, posejanih s palačami, med katerimi sta Basilica di Santa Croce in vladna palača (Pallazo del Governo). Nekaj prostega časa za samostojne oglede. Sledila bo vožnja do hotela v okolici mesta Otranto. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. dan: OTRANTO - MATERA - ALBEROBELLO | zajtrk, večerja
Po zajtrku ogled očarljivega Otranta, ki velja za najbolj vzhodno italijansko mesto. Naseljeno je že od antike, njegovo bogato mestno zgodovino pa lahko pripišemo predvsem strateški legi pri povezavi Jadranskega in Jonskega morja (otrantska vrata). Na sprehodu po lepo urejenem središču bomo odkrili Aragonski grad, katedralo s prekrasnimi mozaiki iz 12. stol. in ostanke obzidja z obrambnimi stolpi. Nekaj prostega časa, nato pa se bomo odpravili do dežele Basilicata, natančneje do mesta Matera. Mesto sestavljata dva dela: »Civita« oziroma živahno, moderno mesto z restavracijami, hoteli, trgovinami in muzeji ter »Sassi« oziroma 9.000 let star kompleks v apnenčasto skalo vkopanih domovanj in cerkva, ki se v stopnjah spuščajo po strmem pobočju soteske reke Gravina. Zaradi edinstvene podobe vkopanega mesta je Matera večkrat pritegnila pozornost filmskih režiserjev (Kristusov pasijon, James Bond...) in pridobila tudi laskav naziv evropske kulturne prestolnice leta 2019. Po ogledu nekaj prostega časa in vožnja do osrednjega dela Apulije. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. dan: ALBEROBELLO - MONOPOLI - POLIGNANO - JADRANSKA OBALA | zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja po osrednjem delu regije in ogled največje znamenitosti dežele - kraja Alberobello Mesto je postalo znamenitost zaradi edinstvene pravljične podobe, ki mu jo dajejo v tančico skrivnosti zavite izvorno suhogradne stavbe, imenovane »truli«. Bele hiške s stožčasto streho so primer svojevrstne ljudske arhitekture, ki so s svojo preprostostjo in lepoto mestu prinesle mednarodno prepoznavnost. Po ogledu vožnja po robu visoke kraške planote Murge do nižine ob morju, kjer domujejo tisočletne oljke in mesto Monopoli. Ogled simpatičnega obmorskega mesteca s starim gradom, obzidjem, pristaniščem in zanimivim središčem. Popoldne postanek v slikovitem in prisrčnem Polignano a Mare. Mesto slovi zaradi lege na vrhu kraškega klifa, poznano pa je tudi po dejstvu, da je rojstni kraj priljubljenega pevca Domenica Modugna. Sledila bo vožnja po Jadranski obali proti Sloveniji, s postankom v enem izmed letovišč na poti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

6. dan: JADRANSKA OBALA - AREZZO - LJUBLJANA | zajtrk
Po zajtrku vožnja do dežele Toskana, kjer se bomo ustavili v mestu Arezzo, rojstnem kraju pesnika Francesca Petrarce. Sprehod in ogled mesta, ki se nam bo predstavil s svojo srednjeveško podobo. Kot znamenitosti izstopata cerkev Santa Maria della Pieve in čudovit veliki trg (Piazza Grande), ki je zaradi trapezne oblike in čudovitih palač okoli njega služil kot kulisa filma »La Vita e Bella« (Življenje je lepo). V Arezzu se je rodil tudi znani menih »Guido Da Arezzo«, ki velja za izumitelja notnega zapisa. Po ogledu nekaj časa za samostojno raziskovanje, nato pa vožnja proti Ljubljani, kamor bomo predvidoma prispeli v poznih večernih urah.

V ceno je vključeno

 • prevoz s turističnim avtobusom po programu, 
 • vse cestnine in parkirnine, 
 • 5 x polpenzion v dvoposteljni sobi v hotelih 3-4* po programu, 
 • zunanje oglede po programu, 
 • najem sistema avdioguide, 
 • vstopnino in rezervacijo vstopa v Castell dell' monte, 
 • slovensko spremstvo/vodenje, 
 • lokalno vodenje, kjer je to potrebno, 
 • organizacijo potovanja in DDV.

Možna doplačila (ob prijavi):

 • doplačilo pri udeležbi manjšega števila potnikov - od 42 do 32 potnikov 60 EUR/osebo, od 31 do 25 potnikov 85 EUR/osebo, 
 • enoposteljna soba 100 EUR/osebo.

Možna doplačila (na potovanju):

 • vstopnine pribl. 10 EUR/osebo, ostalo, kar ni navedeno v postavki cena vključuje.

Obvezno doplačilo (na recepciji hotela):

 • lokalno predpisana turistična mestna pristojbina.

Otroški popust:

 • 10 % za otroka do 12 let v spremstvu odrasle osebe.

Seznam ponudb

Izberi datum odhoda
št. ponudb: 2
 • 85961    85961/30      Po programu
  07.03.-12.03.2023 / torek - nedelja
  6 dni
  katalog
  POTOVANJA ITALIJA
 • 85961    85961/30      Po programu
  28.03.-02.04.2023 / torek - nedelja
  6 dni
  katalog
  POTOVANJA ITALIJA