Romunija

Rojstna dežela grofa Drakule

Romunija je država na presečišču  srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Na jugovzhodu jo zamejujeČrno morje, na jugu meji na Bolgarijo, na severu na Ukrajino, na zahodu na Madžarsko, na jugozahodu na Srbijo in na vzhodu na Moldavijo. Glavno mesto je Bukarešta.

Romunija je najbolj znana kot kraj, kjer se je rodila legenda o krvoločnem vampirju, grofu Drakuli, ki je bila tudi že predmet številnih filmskih in literarnih adaptacij. Romunija je tudi država s pestro zgodovino. Bila je del Otomanskega cesarstva do njegovega razpada leta 1923, v drugi svetovni vojni se je borila na strani Nemčije, po vojni pa je postala socialistična republika. Od leta 2007 je članica Evropske unije.

Hitre opombe

Rojstvo legende o Drakuli

Grof Vlad Tepeš, ki je služil kot navdih za grofa Drakulo, je živel v Transilvaniji. Skozi celo leto si lahko ogledate grad Bran, kjer je grof živel, ogledate pa si lahko tudi mesto Sighisoara, rojstni kraj grofa Tepeša, ki je pod UNESCO-vo zaščito.

Arhitekturna mešanica

V Bukarešti na vas čaka arhitekturna mešanica, kjer boste našli tako klasične komunistične stavbe kot novejše gradnje, ogledate pa si lahko tudi parlamentarno stavbo, ki je druga največja administrativna zgradba na svetu (prva je ameriški Pentagon).

Podeželska tradicija

Na podeželju vas ne smejo presenetiti konjske vprege, ki so tam glavno prevozno sredstvo, spoznali pa boste tudi tradicionalno romunsko kulinariko. Nikar pa ne pozabite na osvežilni postanek ob Črnem morju.

Kdaj Potovati

Kdaj potovati v Romunijo je v celoti odvisno od vas. Če imate radi sneg in smučanje, bo zima zagotovo najboljša izbira. Če pa bi se radi nastavljali soncu in se kopali v Črnem morju, boste v Romunijo morali oditi poleti.

Bucket List

  • Konjske vprege na podeželju
  • Romunska kulinarika
  • Črno morje
  • Grof drakula