Srbija

Balkanski temperament

Srbija, uradno Republika Srbija, je celinska država na Balkanskem polotoku, na križišču med srednjo in jugovzhodno Evropo, zajema tudi Panonsko nižino in osrednji Balkan. Na severu meji na Madžarsko, na severovzhodu na Romunijo, na jugovzhodu na Bolgarijo, na jugu na Republiko Severno Makedonijo in na Kosovo, na zahodu na Hrvaško in Bosno in Hercegovino ter na jugozahodu na Črno goro. Glavno mesto je Beograd.

Srbija ima pestro zgodovino, zlasti v 20. stoletju. Od konca prve svetovne vojne je bila najprej del Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki se je nato združila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. Po drugi svetovni vojni pa je bila del Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Hitre opombe

Dežela jugonostalgije

V Beogradu je za vse jugonostalgike obvezen ogled Hiše cvetja, mavzoleja nekdanjega predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, ki se nahaja na Dedinjah v okviru kompleksa muzeja zgodovine Jugoslavije, kjer se nahaja tudi Muzej 25. maja. Tukaj najdemo tudi Hram Svetega Save, ki je ena največji pravoslavnih cerkva na svetu.

Smer: Novi Sad

Ljubitelji glasbe obvezno obiščite enega najboljših festivalov v Evropi, festival Exit v Novem Sadu, ki ima za prizorišče znano trdnjavo Petrovaradin. Trdnjava se nahaja na Fruški gori, kjer lahko najdete več kot 17 samostanov.

Turška zapuščina

Najbolj je ogleda vredna kostnica Ćele kula v Nišu, v obliki stolpa, kamor so Turki leta 1809 vzidali lobanje srbskih upornikov, kot opomin krajevnemu prebivalstvu.

Kdaj Potovati

Najboljši čas za potovanje v Srbijo je preko celega leta, odvisno kaj želite od potovanja v Srbijo. Temperature se od aprila dalje povzpnejo nad 17°C in takrat se odpre večino zgodovinskih in kulturnih točk.

 

 

Bucket List

  • Obiščite Hram Svetega Save
  • Nekja nostalgije v Muzeju 25. maja
  • Beograjska utrdba
  • Obiščite Novi Sad in njegovo okolico
  • Pleskavica, čevapi in rakija, greh bi bil ne poizkusiti