Zanzibar

Najlepši otok na svetu

Zanzibar je pol avtonomna regija Tanzanije. Je del istoimenskega otočja v Indijskem oceanu, od obale Tanzanije pa je oddaljeno 25–50 kilometrov. Glavnino ozemlja tvorita dva otoka, Unguja, ki se mu neuradno reče Zanzibar, ter Pemba. Glavno mesto otočja se imenuje Zanzibar in leži na otoku Unguja.

Ime otoka izvira iz arabščine in v prevodu pomeni dežela črncev. Zanzibar je bil namreč izhodišče za prevoz črnih sužnjev s celine v svet. O tej temni plati preteklosti še vedno pričajo jame, kjer so sužnji čakali na prevoz.

Hitre informacije

Otok začimb

V svetu Zanzibar slovi kot otok začimb. Spoznavanje začimb je zelo poučna dejavnost, polna presenečenj, saj razblini vsa naša prepričanja o izvoru začimb.

Pestra zgodovina

Zgodovinsko središče otoka je mesto Stone Town, ki je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Je najbolj hektično in obiskano mesto na otoku. Zanzibar je tudi rojstni kraj pevca skupine Queen, Freddija Mercuryja.

Rajske peščene plaže

Ob imenu Zanzibar najprej pomislimo na dolge peščene plaže, obkrožene s kokosovimi palmami in turkiznim morjem. Z glavnega otoka se lahko odpravite na manjši otok Mneba, ki naj bi ponujal najboljše snorklanje na svetu.

Koristne informacije

Tanzanije v Rimu. Obvezne so tablete proti malariji, prav tako pa se je treba primerno zaščititi pred komarji. Na otoku ni posebnih nevarnosti.

Bucket List

Kdaj Potovati

Najboljše, da se na Zanzibar odpravite s Kompasom. Glede letalske povezave je najboljša Ljubljana – Istanbul – Zanzibar. Najboljši čas za potovanje glede na vremenske razmere na otoku so med junijem in oktobrom, ko je na Zanzibarju pomlad. Deževno obdobje je med marcem in majem, takrat je Zanzibar raj za tiste turiste, ki želijo več miru in samote.

  • Plantaža začimb Kidichi
  • Sultanova palača
  • Muzej Fredy Mercurya
  • Stara utrdba Zanzibarja “Arab Fort”