5 počitniških situacij, v katerih boste spoznali pravo vrednost kartic

5 počitniških situacij, v katerih boste spoznali pravo vrednost kartic

Kartice niso zgolj plačilno sredstvo, izdajatelji jim dodajajo številne lastnosti, ki jih naredijo še uporabnejše. Poznate vse prednosti svoje kreditne kartice in kdaj vam lahko pridejo prav?

Najbolj bi take prednosti prepoznali v situacijah, ko bi jih pogrešali. Da vam tega ne bo treba preizkusiti na lastni koži, samo mi za vas poiskali pet počitniških primerov, v katerih boste spoznali pravo vrednost kartice.

S pravo kartico lažje ujamete ugodne ponudbe letalskih vozovnic ali nastanitev.

Je že res, da je počitnice in izlete pametno vnaprej načrtovati, a včasih se nepričakovano pojavi odlična priložnost, ki bi jo bilo škoda zamuditi. Predvsem to velja za nakup ugodnih letalskih vozovnic, saj občasno lahko naletite tudi na izredne ponudbe po neverjetno nizkih cenah. Lahko najdete vozovnico po »ceni z napako« (error fare), ki je aktivna le omejen čas, saj jo prevoznik popravi takoj, ko to opazi. Podoben primer so tudi akcijske ponudbe letalskih prevoznikov. Te sicer veljajo dlje časa, v celotnem oglaševanem obdobju, a vendarle je dobro z nakupom pohiteti, saj vozovnice po najugodnejših cenah na najbolj iskane datume lahko hitro razprodajo in vam ostanejo le višje cene ali pa manj želeni datumi.

Da boste ujeli ugodne ponudbe, spremljajte kompas.si. Pri Kompasu imate na voljo različne načine plačila s plačilnimi karticami. Zato je dobro, da imate kartico, ki je dovolj razširjena. Kartica Mastercard® je globalno najbolj razširjena kartica – sprejema jo več kot 36 milijonov plačilnih mest. Pomembno je tudi, da boste imeli v času nakupa na kartici dovolj prostih sredstev, saj bo nakup treba izvesti hitro.

Tudi če bo skupna vrednost vozovnic presegala vsoto, ki si jo v tistem trenutku lahko privoščite, pri plačilu z Ide@l Mastercard kartico to ne bo težava, saj se boste po nakupu lahko sami odločili, da pokrijete celoten znesek ali pa ga razporedite na več mesecev z revolving kreditom ali na obroke.

Kartica poskrbi za finančno rezervo za nepričakovane primere

Priljubljen način potovanja, predvsem za take bolj svobodoljubne narave, so daljša potovanja po cesti, oziroma road tripi. Potovanja, ko nove destinacije raziskujete po okvirnem itineraru, tako da si predhodno označite le turistične znamenitosti, ki jih morate pogledati, v vmesnem času pa se prepustite tudi inspiraciji. Potujete lahko po cestah, ki vas pritegnejo in se ustavljate na krajih, ki jih turistične množice spregledajo. Enkratno doživetje.

Ker ste veliko na poti, verjetno kak del tudi po manj urejenih cestah, pa se lahko zgodi, da se vaše vozilo nepričakovano pokvari. Na srečo se ob poti vedno najdejo servisi, a popravilo stane, vi pa na to verjetno niste pomislili pred potjo in mogoče nimate dovolj denarne rezerve za take primere. Če imate s sabo pravo kartico z dovolj prostimi sredstvi, vam ne bo treba skrbeti, da bi ostali sredi ceste.

Tudi brez denarne rezerve boste lahko s kartico Ide@l Mastercard plačali popravilo avta, v primeru večjih zneskov pa nastale obveznosti po potrebi tudi razdelili na več mesecev in obrokov. Tako vam tudi taki nepričakovani dogodki ne bodo mogli pokvariti počitnic.

Naj vam ponesrečen nakup ne pokvari počitnic

Nakupi so sestavni del počitnic, še posebej, če v izložbi zagledate stvar, ki si jo že dolgo želite, pa doma ni dosegljiva, ali pa je precej dražja. Na primer kakšna legendarna kitara, ki se vam smehlja iz trgovine z glasbili. Na srečo imate pri sebi kartico Ide@l Mastercard, ki vam omogoča nakupe na obroke, na nesrečo pa vam kitara že na prvem nastopu pade na tla in se poškoduje.

Brez skrbi. Ker ste kitaro plačali s kartico Ide@l Mastercard, je 36 mesecev po nakupu zavarovana »za vsak primer«. Zavarovanje krije napake, ki niso vključene v garancijo in nastanejo zaradi nenamernih nerodnosti, padcev, razbitja, vdora tekočin, poškodb zaradi mehanske sile ali neposrednega delovanj električne energije. V takšnem nesrečnem primeru pokličete na Sberbank, kjer vam bodo naši svetovalci pomagali uveljaviti zavarovanje »za vsak primer«.

S pravo kartico imate manj skrbi zaradi ukradene denarnice

Gotovo ste že prebrali in upoštevate navodila za varno uporabo kartic, ki so jih pri Sberbank pripravili za vas. A v turističnih destinacijah in drugih okoljih, ki jih manj poznate, obstaja večje tveganje kraj in zlorab. Tudi ob upoštevanju varnostnih pravil se lahko zgodi, da ostanete brez denarnice z gotovino, pa tudi brez kartic in dokumentov.

Kaj storiti v takem primeru? Kartice morate preklicati takoj, ko to lahko storite in od trenutka klica bo izdajatelj kartic kartico blokiral, tako da zaradi ukradene kartice ne boste imeli več škode. Ker pa se lahko zgodi, da kraje ali zlorabe ne ugotovite takoj, lahko nepridipravom že pred blokado kartice uspe uporabiti. Zato je pametno, da se pri svoji banki ali izdajatelju kartice pozanimate o dodatnih zavarovanjih zlorabe kartic.

Pri Sberbank so zavarovanje »zlorabe kartice« brezplačno vključili v osnovne storitve kartice Idea@l Mastercard. Imetniki ste zavarovani pred zlorabami že 24 ur pred preklicem kartice. Kartica vključuje tudi zavarovanje »nadomestilo za odtujene ključe in dokumente«, tako da boste lahko v primeru kraje lažje poskrbeli za nove dokumente. Poskrbeli pa so tudi za primer, da bi vas okradli po dvigu gotovine na bankomatu in h kartici dodali zavarovanje za primer »protipravnega odvzema gotovine na bankomatu«.

Za vrednejše tehnične izdelke je pametno poskrbeti za podaljšane garancije

Domači televizor, ki je že nekaj časa oddajal nenavaden šum, je medtem, ko ste se potepali po svetu, dokončno odpovedal sodelovanje. Šment, enoletni garancijski rok je iztekel pred nekaj dnevi, strošek popravila pa bi krepko porušil krhko podopustniško ravnovesje vaših financ. Dobro, da ste ga ob nakupu plačali s kartico Ide@l Mastercard, saj lahko uveljavite podaljšano garancijo, si prihranite nepredvideni večji izdatek in še naprej uživate v svojih najljubših TV oddajah.  

Če tehnično opremo v vrednosti nad 500 EUR kupite z Ide@l Mastercard, lahko na podlagi računa in dokazila o plačilu s kartico uveljavljate podaljšano garancijo do 36 mesecev od dneva nakupa. V primeru okvare pokličite napega bančnega svetovalca, ki vam bo pomagal pri uveljavljanju garancije.

Kartica Ide@l Mastercard, ki jo nudijo pri Sberbank, vključuje številne prednosti, zaradi katerih bo vaše doživljanje počitnic še bolj polno:

nakupi na obroke in ugodno financiranje z revolving kreditom

brezplačna podaljšana garancija do 36 mesecev in zavarovanje najboljše cene

brezplačna dodatna zavarovanja na kartici:  
– zavarovanje »za vsak primer« za tehnične predmete
– zavarovanje zlorabe kartice
– zavarovanje nakupov preko spleta
– zavarovanje protipravnega odvzema gotovine na bankomatu
– zavarovanje za odtujene ključe in dokumente

Mitja Indof, produktni specialist – področje poslovanja s prebivalstvom