Iz potovalnega dnevnika Kompasovega Janeza

Iz potovalnega dnevnika Kompasovega Janeza

Potovati. Beseda, ki se je vedno drži pridih skrivnostnega, morda neodkritega. Več kot zgolj sprememba okolja skriva v sebi obljubo po nečem novem. Kaj me bo navdušilo tokrat? Bo to sprehod skozi park, veličasten pogled z vrha gore, večerni vrvež živahnega mesta ali blago šumenje valov skozi tišino jutra?

Velikokrat me vprašajo, kaj mi je v mojih letih potovanj pustilo največji vtis. Kje mi je najlepše, kam se najraje vračam? Verjetno eno najtežjih vprašanj, saj nanj ne morem dati jasnega odgovora. Vsako potovanje mi v celoto sestavi mozaik zvokov, podob, vonjev. Mozaik pogovorov, stiskov rok, nasmehov in… čudenja. Zadnje je obvezno.

Ko se poletje prične poslavljati, postanem malce otožen, saj se dnevi pričnejo krajšati, sonca je manj in temperature se spustijo. Takrat se, če je le mogoče, odpravim v Španijo, da ujamem poletje »za rep«. Posebej všeč mi je Andaluzija, kjer se prepletajo vplivi španske in arabske kulture in kjer mesta vsakič odgrnejo le eno izmed svojih tančic, ostale pa prihranijo za naslednji obisk. Navdušen sem tudi nad Normandijo, nad njihovimi slikovitimi vasicami in mesti polnimi zgodovine in kulture. V Givernyu se vedno rad ustavim ob Monetovi posesti (obožujem impresioniste) in sprehodim skozi skrbno urejene vrtove. Ti posebej zaživijo v pomladnih mesecih, ko se vse razcveti, a tudi jesenski sprehod ima svoj čar. Tudi jesen v Italiji me vsakič očara, še posebej pa rad potujem na Sicilijo (…kar itak ni Italija ampak čisto nekaj drugega, slišim prigovarjati poznavalce Italije…). Obožujem tudi jesen v New Yorku ter ob jezerih na vzhodu Kanade. Tam se drevesa odenejo v pisano paleto rdeče-rjavih odtenkov. Obisk predelov kot je »območje tisoč otokov« (tisto, od koder izhaja istoimenska solatna omaka), Quebeca ali Niagarskih slapov ima v tem času še prav poseben čar.

Zimo, če se le da, preživim na toplem. Tradicionalnim obiskom Azije sem pred leti dodal še skok v Dubaj in priznam, da me je mesto pričakalo »nepripravljenega«. Prepričan, da bom zrl v množico betonskih mastodontov in brezosebni »fast-food« turizem, so me na letališču presenetili prijazni uslužbenci, do hotela me je peljal zgovoren voznik in v hotelu me je, kljub mojemu poznemu prihodu, pričakal nasmejan receptor. Arhitekturna razgibanost, toplo morje in res neverjetno široka ponudba aktivnosti podnevi in ponoči me je popolnoma navdušila in dodobra spremenila moj pogled na to urbano puščavsko oazo. Bližnji Oman pa je sploh zgodba zase in zanjo si je treba vzeti več časa…

Izmed otoških morskih destinacij mi je najbolj všeč Mauritius, saj poleg lepih peščenih plaž, ki obdajajo otok, ponuja tudi obilo zelenja ter številne vrhove, ki mi ponujajo aktivno preživljanje dopusta. Zagretim planincem in ljubiteljem trekinga bi svetoval tudi obisk bližnjega Reuniona, ki s svojimi aktivnimi vulkani in vulkanskimi rovi navdušijo vsakega pohodnika. Zanimivo je, da na Mauritiusu tudi v času našega poletja temperature ostajajo med 20-25 st.C, cene pa se praktično prepolovijo, zato sem jih že nekajkrat izbral za alternativo oddihu v Grčiji ter se vrnil navdušen.

Če sem pozimi bolj ležerno, dopustniško naravnan, pa pomlad v meni spet prebudi potovalno žilico. Zaželim si zaplesati tango po večernih ulicah Buenos Airesa ter skočiti v Mendozo na trgatev in čarobno Fiesto De La Vendimia. Morda me ponese v Peru, kjer bom odkrival nove skrivnosti izgubljenega inkovskega mesta Machu Picchu ter v kanjonu Colca v svežem jutru čakal na prve kondorje, ki se na toplem vetru dvignejo z obalnega nižavja. Bom zaplul po reki Iguacu pod mogočne slapove ter se v Riu prepustil zvokom sambe?

Zato bi težko izbral le eno lokacijo, le eno državo ali le eno mesto, kjer mi je bilo »najbolj« všeč. V toplih poletnih dneh bi si izbral objem norveških fjordov, kjer sonce blaži hladen veter z zasneženih ledeniških vrhov. Oslo in mogočni Vigelandov park, kjer se vedno rad osvežim ob vodnjaku v družbi velikanov. Morda pa bi se odločil za sprehod ob čarobnem jezeru Louise v Zahodni Kanadi. Za križarjenje do Aljaske in opazovanje medvedov ob lovljenju lososov? Vse to in še marsikaj…

Prepustil se bom navdihu ter svoje potovalne vtise skozi dnevnik delil z vami. Zato dovolite, da vas, povabim s seboj na pot skozi najlepše koščke našega planeta.

Kompasov Janez