Kalimera Kiriti!

Kalimera Kiriti!

En lep pozdrav z največjega grškega otoka, kjer zadnja leta preživljam svoja poletja. Kreta mi je namreč res zelo pri srcu. Pa ne samo otok kot tak, skriti kotički, plaže, soteske in vasice. Tudi prebivalci so neizmerno prijazni, sprejmejo te z odprtimi rokami in nasmehom na obrazu. Poleg tega se tudi dobro jé, saj je hrana večinoma pridelana na otoku in je res vse domače in sveže. Kaj je boljšega kot pa pristna grška solata, začinjena z domačim oljčnim oljem… Ali pa sveža hobotnica na žaru in mladi krompirček… Za konec pa še sladke baklave in grška kava ?.

Mesto na Kreti             

Čas na Kreti sicer teče počasi, a vendar se poletje še prehitro konča. Vse poteka v grškem siga siga ritmu, vsi so sproščeni, nikomur se nikamor ne mudi in kar ne narediš danes, boš že naredil v naslednjih dneh. Popolnoma se lahko odklopiš od ponorelega vsakdanjega sveta. V ta odklop pa te popeljejo tudi prečudovite plaže s turkizno modrim morjem, majhni skriti zalivi, odročne vasice, kjer pozabiš na čas. Taka, ne preveč obljudena Kreta, mi je najlepša. Občutek imaš namreč, da je vse tam samo zate, da zajameš vse s polno žlico in domov odneseš najlepše spomine. Letos je to še toliko bolj občutno. Ravno prav turistov, da nikjer ni gneče, da ima vsak svoj košček pod soncem, da se lahko umiriš, spočiješ, odklopiš, in te pri tem nič in nihče ne zmoti. Da lahko po svojih željah raziskuješ otok z avtom, da povsod najdeš prosto parkirno mesto in svojo mizo v najljubši taverni ob morju. Taka Kreta je resnično tista prava in pristna. Tako močno kot otok lahko doživiš letošnje poletje, tega ni bilo možno čutiti že zadnjih par desetletij, odkar je Kreta postala cvetoča turistična destinacija. In obiskovalec se tukaj počuti res sprejetega, kot bi prišel domov.

Kljub trenutni situaciji, se Krečani počutijo varne in si želijo, da se tako počutijo tudi njihovi obiskovalci. Za varnost je zelo dobro poskrbljeno prav na vsakem koraku. Največ delajo na varni razdalji v zaprtih prostorih in razkuževanju rok. Kakšnih strožjih ukrepov se ne poslužujejo. Vse je pripravljeno na diskreten in preprost način, da ne zmoti počitniškega duha. Tako, da se tudi dopustniki lahko popolnoma prepustijo uživanju v počitnicah in odmislijo vse skrbi. Prepustijo se grškemu ritmu in vročemu kretskemu soncu, dolgim peščenim plažam in čudoviti naravi ter mitološkim zgodbam, ki jih popeljejo v skrivnostno preteklost otoka.

Kot predstavnici mi je bila Kreta že od nekdaj najbolj všeč septembra, ko se vse malce umiri. Od letošnjega leta dalje pa odkrivam tudi lepote najbolj vročega dela poletja in neizmerno uživam v tej glavni sezoni na otoku. Vabim vas, da se mi čim prej pridružite, da vse te lepote lahko delim z vami in skupaj v dobri družbi ter ob še boljši hrani in pijači uživamo v pristnem grškem poletju. Taleme! (Se vidimo kmalu!) ?

  Katja PIPAN, Kompasova predstavnica na Kreti

 

POČITNICE NA KRETI >>