Lepote Črne gore

Lepote Črne gore

Črna gora ima 300 km jadranske obale, od tega 70 km plaž. Poleg slikovite obale se lahko pohvali tudi z gorami, ki segajo do 2.500 m visoko, od tega je 48 vrhov in 5 nacionalnih parkov nad dva tisoč metrov.
Iz Boke Kotorske, ki je na seznamu UNESCO svetovne dediščine, do narodnega parka na gori Durmitor vas loči le 150 km po novi avtocesti.
Črna gora je prava izbira za organizacijo poslovnih srečanj, velikih konferenc in motivacijskih potovanj. Ponuja mediteransko podnebje, izjemne naravne, kulturne in zgodovinske znamenitosti, bogato in pristno kulinariko ter nepozabna doživetja.
Mirna in romantična stara mesta, poživljajoč vonj po morju in toplina ribiških vasic, lepe peščene plaže in hribovite gorske pokrajine v zaledju vas vabijo, da jih obiščete in raziščete.
Črna gora vam bo ostala v nepozabnem spominu in v vas prebudila željo po ponovnem obisku.

UNESCO DEDIŠČINA ČRNE GORE – KOTOR IN BOKA KOTORSKA

Zaliv Boka Kotorska je najjužnejši fjord v Evropi. Razdeljen je na štiri manjše dele: zaliv Herceg Novi, zaliv Risan, Kotorski in Tivatski zaliv. Ne glede na to, ali prihajate po kopnem ali po morju, vas bo Boka očarala!
Kotor je staro obalno in kulturno središče. Že stoletja je bilo križišče trgovskih poti in pod močnim vplivom Beneške republike. Kotor je eno izmed najbolj ohranjenih srednjeveških starih mestih na Jadranu in je na seznamu svetovne dediščine UNESCO. Znotraj mestnega obzidja se nahajajo številni kulturno -zgodovinski spomeniki, palače, katedrale, cerkve. Znan je po svojih karnevalih in festivalih, ki potekajo tako poleti kot pozimi. V bližini Kotorja se nahaja Dobrota, mesto v katerem so številne palače nekdanjih pomorščakov in ladjarjev.

BUDVA IN SVETI ŠTEFAN

Budva je prelepo mediteransko mesto v Črni gori. Obalno območje okoli Budve, ki se imenuje Budvanska rivijera, je turistično središče Črne gore. Budva je znana po peščenih plažah, razgibanem nočnem življenju in bogati mediteranski arhitekturi. Stara je 3.500 let in je ena najstarejših naselij na obali Jadranskega morja.
Prepustite se obali in mediteranskemu poletju. Sprehodite se bosi znotraj obzidja srednjeveškega mesta. Občutite duh antike in renesančni čar starega mestnega jedra.
Izbirajte med 35 peščenimi plažami budvanske rivijere. Ponujajo obilico športa, zabavo v barih, karaoke, dobre restavracije z morskimi jedi. V vrvežu turistične metropole najdete tudi osamljene plaže. Prepričajte se o gostoljubnosti lokalnega prebivalstva – obiščite Paštroviće, Maine, Grbljane in poskusite domačo kulinariko, ne boste razočarani.

Sveti Štefan je otoček neobičajnega videza, obdan z visokimi kamnitimi zidovi in upravičeno nosi naziv najlepše stavbe na črnogorski obali. Sveti Štefan je luksuzno letovišče ter lep primer obnove, ki vključuje zgodovinski otok Sveti Štefan, povezan z obalo z ozkim pasom.

NARODNI PARKI – KANJON TARE IN SKADARSKO JEZERO

Kanjon reke Tare je najgloblji kanjon v Evropi. Posameznikom in skupinam ponuja raznolika adrenalinska doživetja. Reka Tara, ki je znana kot “solza Evrope”, deloma teče skozi Nacionalni Park Durmitor. Kanjon je dolg 93 km, njegovo dno pa je na nekaterih mestih celo 1.300 m globoko. Iskriva, divja, čista – to je reka Tara, mogočna voda, ki privablja vse več turistov, ki si želijo avanturo in uživajo v neposrednem stiku z naravo.

Narodni park Skadarsko jezero je eden od petih narodnih parkov v Črni Gori. Skadarsko jezero je tudi največje jezero na Balkanu. Zaradi svoje geografske lege in mediteranskega podnebja je eno od najpomembnejših habitatov močvirnih ptic v Evropi. Ima bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, številna arheološka najdbišča, srednjeveški Manastir in cerkve, utrdbe in starodavne arhitekture (ribiške vasi, stari mosti, mlini in vodnjaki). To območje je znano tudi po pridelavi vina. Južna padina jezera (Crmnica) je znana po najboljših vinih v Črni gori. Skupaj z jezerskim krapom bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne ljubitelje dobre kulinarike in vina.

PORTO MONTENEGRO IN TIVAT

Porto Montenegro je razkošna marina v Tivtu. Zgrajena je na mestu nekdanjega avstro-ogrskega skladišča orožja v zaščitenem zalivu Boka, ki je pod zaščito Unesca in je najgloblje naravno pristanišče na Mediteranu. Projekt vključuje gradnjo 630 privezov za plovila vseh velikosti, od katerih je 130 namenjenih jahtam, katerih dolžina presega 30 m.

LOVĆEN – NJEGOŠEV MAVZOLEJ

Mavzolej Lovćen se nahaja v Narodnem parku Lovćen. V jasnih jutrih se z vrha odpira razgled na Italijo. Na Lovćenu je slikovita gorska vasica Njegoši, kjer se nahajajo rojstne hiše Petra II Petrovića Njegoša in Kralja Nikole I. Petrovića. Na samem vrhu leži Mavzolej Petra Petrovića Njegoša, velikega črnogorskega pesnika, filozofa in vladarja.

ULCINJ – ADA BOJANA

Ada Bojana je znan turistični biser Črne gore s čudovitimi peščenimi plažami, skrit pred radovednimi pogledi. Z dveh strani je obdan s prekrasno reko Bojano, na tretji strani pa s čisto morsko vodo. Reka Bojana je edina reka na svetu, ki teče tako navzdol kot navzgor. Navečja dragocenost ulcinjske rivijere je Velika plaža, 13 km dolg pas peščene plaže, ki je najdaljša na črnogorski obali.
http://ulcinj.travel/me/atrakcije/ada-bojana/

Želim v Črno goro