Maldivi – sanje, razvajanje, užitek!

Maldivi – sanje, razvajanje, užitek!

ZAKAJ?

Tropski kraji imajo v mojem potovalnem dnevniku posebno mesto. Topla klima, turkizno morje, bele peščene plaže, neverjeten podvodni svet… Vse to so razlogi, zaradi katerih me Maldivi vedno znova navdušijo. Bivanje v otoških resortih, ki nudijo vse potrebno udobje, te razvajajo od prvega pozdrava, pa vse dokler jim ne pomahaš v slovo, je enkratno doživetje. Obenem z možnostjo bivanja v hotelih na otokih, kjer živijo domačini, obisk Maldivov ponudi vpogled tudi v pristno življenje gostiteljev, njihovo kulturo, kulinariko, delo in prosti čas. Predvsem pa so Maldivi posebni zato, ker je morje in celoten podvodni svet tako neverjetne barve. Saj ste že videli kakšno reklamo za priljubljene kokosove bombone, kajne? Večina jih je snemanih na Maldivih in povem vam – prav nobena ne potrebuje filtra, kajti barve so tudi v živo edinstvene.

KDAJ?

Nekoč je veljalo, da je Maldive najbolje obiskati v času naše jeseni, zime ter zgodnje pomladi, ko je vreme tam najbolj stabilno, obenem pa mrzlim temperaturam ubežimo na topel jug. V zadnjih letih pa se vreme spreminja povsod in tudi na Maldivih ni nič drugače. Tako tudi meseci od maja do oktobra, ki so v preteklosti veljali za deževno obdobje, predstavljajo dobro izbiro za obisk Maldivov. To je sicer čas “maldivske zime”, ko se temperature spustijo za nekaj stopinj  in je malce večja verjetnost dežja. A vedeti je treba, da je “pozimi” na Maldivih vsaj 20-25 stC (običajno pa več) in da gre v primeru dežja ponavadi za kratke plohe, ki ohladijo ozračje. Ko se oblaki razkadijo, pa posije sonce in rajski oddih se lahko nadaljuje. Naj vam zaupam še eno skrivnost: v obdobju “maldivske zime” med majem in oktobrom se cene številnim hotelom in resortom občutno znižajo, tako da je za cenovno ugoden oddih to odlična izbira. Če želite ubežati turobnosti, dežju in hladu doma, pa se tja odpravite v času od jeseni do pomladi. Skratka, obiskati Maldive je VEDNO dobra izbira.

KAM?
Si oddih na rajskih Maldivih predstavljate kot intimno doživetje osamljenega otočka,  ležanje pod palmo, s kozarcem sveže stisnjenega soka ali najljubšim koktejlom v roki, izbrano ponudbo hrane in pijače, kjer je vse na dosegu rok? Potem bo za vas dobra izbira eden od otoških resortov, s pestro ponudbo restavracij in barov, kjer se je mogoče povsod kopati v kopalkah in kjer med drugim strežejo tudi alkoholne pijače. Če iščete cenovno ugodnejšo možnost in želite doživeti tudi utrip lokalnega življenja, vam zagotovo svetujem obisk hotela na lokalnih otokih. Na teh prodaja alkohola ni dovoljena, kopanje v kopalkah pa je dovoljeno le na posebej označenih javnih plažah, namenjenih tujcem. Domačinom namreč  vera prepoveduje kopanje v kopalkah, ki razkrivajo ramena in kolena. Lokalni otoki so tudi odlično izhodišče za številne cenovno ugodne dnevne izlete, tako da jih priporočam tudi tistim, ki želite doživeti Maldive čim bolj aktivno. Morda si želite preživeti večino časa na Maldivih “pod vodo”, v opazovanju podvodnega sveta, snorkljati in se potapljati z jeklenko? V tem primeru bo za vas najboljša izbira teden bivanja na ladji, kjer boste vsak dan pričeli na drugem delu Maldivov, večino dneva preživeli v vodi, medtem ko bo na ladji poskrbljeno za hrano in pijačo.