Mexico city – mesto nasprotij

Mexico city – mesto nasprotij

Mehika je dežela, kjer človeka prevzame temperament ljudi, navduši pestrost hrane, pokrajina in mesta pa povsem osvojijo. Takšno je vsekakor tudi glavno mesto – Mexico city. Je mesto številnih simbolov in zanimivosti. Ne glede na težave, s katerimi se mesto neprestano sooča, je magnet za Mehičane in tujce. Je moderno, svetovljansko, hitro rastoče in razvijajoče se ter privlačno na različne načine in za različne okuse. K temu pripomorejo tudi vedno jasno in modro nebo ter neverjetni sončni zahodi.
Že ob pristanku letala postane jasno, da mit o največjem mestu na svetu ni izmišljen. Celih dvajset minut pristanka lahko sledimo močno poseljeni ravnini, ki se nikakor ne konča. Podatek, da v mestu danes živi že 24 milijonov prebivalcev, vse to podkrepi. Mesto je zanimivo tudi zato, ker leži na 2241 metrih n. v.
Mesto se zdi kot muzej na prostem, harmonija prepleta različnih kultur.
Zgodovinsko središče predstavlja ogromen trg El Zocalo, danes tudi politično in cerkveno središče države. Stoji na mestu, kjer je nekoč stala palača azteškega vladarja, danes pa monumentalna baročna katedrala, predsedniška in nacionalna palača ter mestna hiša. Pravijo, da je to drugi največji trg na svetu po velikosti, takoj za Rdečim trgom v Moskvi.
Zanimiva je glavna mestna arterija, zgrajena še v času Maximilijana I., Paseo de la Reforma. Je ena najdaljših ulic na svetu in zgrajena po vzoru evropskih bulvarjev, večina stavb pa datira v 19. stoletje. Najbolj vidna stavba je vsekakor Torre Mayor ali Latinoamericana, nekdanja najvišja stolpnica v Latinski Ameriki s 182 m, zanimive pa Palača lepih umetnosti, Cafe Tacuba, Poštna palača, Spomenik revoluciji, Angelsko znamenje ter še mnoge druge. Zanimiva je tudi kombinacija novih, modernih in starejših stavb.
Park Chapultepec predstavlja zelena pljuča mesta z jezerom, živalskim vrtom in muzeji. Še posebej ob koncu tedna je park poln obiskovalcev, predvsem družin, ki uživajo na pikniku, sprehodu ali v muzejih. Kljub velikemu odstotku nepismenih v državi je zelo zanimivo videti starše, ki otroke tako zavzeto vozijo v muzeje in na ogled piramid ter v parku poslušajo glasbo Wagnerja in ostalih klasičnih skladateljev.
Mesto je polno zanimivih muzejev. Za boljše razumevanje starodavne indijanske kulture Srednje Amerike je nujno obiskati Nacionalni Antropološki muzej, ki je eden najlepših na svetu z odlično arheološko zbirko predkolumbovske dediščine Mehike.
Film Frida je leta 2002 opozoril na neverjetno žensko, Frido Kahlo in njenega življenjskega sopotnika Diega Ribero. Frida je ena tistih barvitih oseb, ki so nas prevzele in nas prevzamejo še danes, veliko let po njeni smrti in ne obiskati njene Modre hiše (Casa Azul) je res velika škoda. Danes je Casa Azul, njena rojstna hiša in hiša njenega kasnejšega ustvarjanja urejena kot muzej, ki velja za najbolj obiskanega v Mehiki. Muzej se nahaja v predelu Coyoacan v slikovitem in priljubljenem predelu mesta z nizkimi, barvitimi hišicami, mirnimi uličicami, številnimi parki in boemskimi prebivalci. Fridine slike so plod bolečin – tistih srčnih, ki jih je povzročil Diego in tistih telesnih, ki so jih povzročile številne poškodbe prometne nesreče. Njena dela so impresivna, v njih se odraža kultura in tradicija ameriških Indijancev in mehiška revolucija. Kljub velikim bolečinam in številnim problemom z zdravjem je umetnica vedno našla dovolj volje in se ni predala. Eden izmed njenih številnih citatov se glasi: »Na koncu dneva lahko prenesemo mnogo več, kot se zavemo.«
Diego Ribera je mehiški slikar, dejaven komunist, znan tudi po velikih freskah, ki so pripomogle k uveljavitvi mehiškega modernizma. S Frido sta se dvakrat poročila in dvakrat ločila, a kljub temu sta bila nerazdružljiv par. Njegova dela si lahko ogledamo na številnih koncih mesta, med drugim tudi v Nacionalni Palači na trgu El Zocalo.
Leta 2010 je mehiška centralna banka izdala bankovec za 500 pesov, na katerih sta podobi obeh mehiških umetnikov.
Na južnem delu mesta najdemo predel Xochimilco ali »plavajoči vrtovi«, ki je danes na Unescovem seznamu in eden izmed najbolj barvitih ter najglasnejših na svetu. Znan je tudi kot priljubljeno počitniško središče s plavajočimi trgovinami, trgi in barvitimi čolni.
Za mesto seveda niso značilni samo lično urejeni predeli, pač pa tudi prenaseljeni in zelo onesnaženi predeli, pa vendar povsod srečate vesele in prijazne prebivalce. Tudi v revnejših delim imajo vsak konec tedna zabave, seveda po svojih zmožnostih. To je družba, ki se zna zabavati in kjer domačini radi povedo: »Moja hiša je tudi tvoja hiša.« In prav zato se tujec počuti dobrodošlega in sprejetega.

Vsa ponudba v Mehiki