Notranjost Hrvaške, ki vas bo očarala z naravnimi in kulinaričnimi mojstrovinami

Notranjost Hrvaške, ki vas bo očarala z naravnimi in kulinaričnimi mojstrovinami

Hrvaška ima poleg morja tudi zelo lepo in zanimivo notranjost, ki skriva veliko čudovitih predelov. Eden izmed takšnih sta tudi Srem in Slavonija v severovzhodnem delu Hrvaške, ki zaradi svoje lepote, prijaznih in gostoljubnih ljudi, odlične kulinarike, številnih aktivnosti in zanimivosti, privablja vse več obiskovalcev. Na tem območju se nahaja mnogo ostankov starih civilizacij in srednjeveških spomenikov. Najbolj znani najdbi sta “Orion“, najstarejši evropski koledar in “Vučedolska golubica“, ki so jo našli v Vučedolu.
Vinarstvo ima v regiji dolgo tradicijo in je skozi zgodovino dalo številna kakovostna in vrhunska vina, ki so cenjena tako doma kot tudi v tujini. V regiji so odlične možnosti za kolesarjenje, lov in ribolov, vožnjo s čolnom po reki Donavi, jahanje, opazovanje ptic, hojo, obisk številnih lepih krajev na rekah Donavi, Savi, Vuki, Bosuti, Biđi,Studvi in Spačvi.

Na področju Vukovarsko-sremske županije najdete tudi zanimiva mesta – Vukovar, Vinkovce, Ilok in Županjo, ki so vredna ogleda.

Vukovar

Mesto Vukovar je središče Vukovarsko-sremske županije. Nahaja se na severovzhodnem predelu Hrvaške med zgodovinskima pokrajinama vzhodne Slavonije in zahodnega Srema. Mesto stoji na reki Donavi prek katere je odlično povezano z Budimpešto in Dunajem. Poleg Donave, ki je največja evropska reka ima Vukovar tudi svojo reko Vuko, ki je med Vukovarčani enako priljubljena.

Več o Vukovarju na www.turizamvukovar.hr

 

Vinkovci

Mesto Vinkovci se nahajajo na skrajnem severovzhodnem delu Hrvaške, med rekami Donava in Sava, ob reki Bosut in je eno izmed najstarejših mest Evrope. Posebno mesto v njegovi preteklosti vsekakor zavzema najstarejši indoevropski koledar Orion, ki izhaja iz obdobja 2.600 l pr.n.š.

Arheologi so ga našli na predelu današnjega hotela „Slavonija“. Dvajset let kasneje so odkrili, da vrezano okrasje prikazuje galaksije, na nočnem nebu nad mestom Vinkovci. Vinkovci so prav tako odlično izhodišče za kolesarje. Najbolj znani sta dve kolesarske poti – Donava in Srem, obe se navezujeta na Mednarodno Dunajsko kolesarsko pot, ki je del poti EuroVelo 6. Za kolesarje je to najlepši način za odkrivanje lepot regije.

Gostoljubni domačini bodo s svojo avtohtono ponudbo na domačijah in v restavracijah vzdolž kolesarskih in pohodniških poti poskrbeli za nepozabno izkušnjo tako rekreativcev kot tudi profesionalnih kolesarjev.

Več o Vinkovcih na www.tz-vinkovci.hr

 

Ilok

Ilok je najbolj vzhodno mesto Republike Hrvaške, ki se vzdiguje nad reko Donavo. Obkrožajo ga griči Fruške gore in čudoviti vinogradi. Ilok je mesto z dolgo in zanimivo zgodovino. Vinarstvo ima v regiji dolgo tradicijo, kjer so bila skozi zgodovino pridelana številna kakovostna in vrhunska vina, ki so cenjena tako doma kot na tujem. Ker se ta vinorodna pokrajina nahaja v najbolj vzhodnem delu regije, katere središče je Ilok, se pogosto imenuje tudi »Iločko vinogorje«.

Zaradi lege na nizkih gričih, veliko sončnih dni in kakovostnih tal je vinska trta izredno kakovostna, kar omogoča pridelavo vrhunskih vin. Prva vinska trta je bila zasajena že v rimskih časih, sedaj pa se razprostira na več kot 1700 ha. Najbolj razširjena trta je graševina, ki daje lažja in sveža vina, traminec pa je vino, ki zaradi posenih klimatskih pogojev daje največjo kvaliteto.

Seveda to pa še ni vse, saj so še ostala kvalitetna vina kot chardonnay, pinot, silvanec ter rdeče sorte kot so merlot, cabernet in frankinja. Na vinski cesti Iloka se nahaja 18 vinskih kleti, ki ponujajo degustacije vin, tako, da se lahko o kvaliteti tudi sami prepričate. V nedeljo, 12. februarja, s pričetkom ob 13 uri, bo po Ulici maršala Tita, od tržnice do Slatine, potekal sprevod tisočih dečkov in deklic, ki si bodo sami zamislili in izdelali svoje maske in pustne kostime. Za glasbeno spremljavo in podporo bo poskrbela ena najbolj znanih hrvaških skupin Colonia, ki bo s svojimi znanimi hiti poskrbela, da bodo zaplesali tako najmlajši udeleženci povorke, kot tudi njihovi starši, dedki in babice, prijatelji in vsi ostali gledalci, ki bodo najmlajše bodrili ob poti.

Več o Iloku na www.turizamilok.hr

 

Županja

Županja stoji na obali reke Save in je prav tako mesto z bogato zgodovinsko dediščino. Če želite spoznati avtohtono slavonsko ponudbo in gostoljubne domačine, obiščite Županjo. Spoznali boste »Cesto zlate niti«, ki povezuje Županjo in okoliška mesteca in na enem mestu spoznali turistično ponudbo skozi kulturo, tradicijo, kulinariko, stare šege in običaje ter lokalno arhitekturo.

Obiščite edinstvena muzeja -Krajevni muzej Stjepan Gruber in Gozdni muzej v Bošnjacih, zapeljite se z vprego, kočijo ali pa si privoščite jahanje v naravi in nikakor pa ne zamudite odlične domače kulinarike.

Več o Županji na www.tz-zupanja.hr

 

Nijemci

Občina Njemci se nahaja na jugovzhodu »Vukovarsko-srijemske županije«, ki se tradicionalno imenuje Srijem.

To je področje, kjer prevladujejo poljedelske površine, deloma ga pokrivajo tudi gozdovi. Številna kulturno umetniška društva s svojo zavzetostjo in delovanjem ohranjajo kulturno dediščino svojega kraja in organizirajo številne zanimive kulturno umetniške prireditve, od katerih je najbolj poznana »Divan je kićeni Srijem«

Več o Nijemcih na www.tz-opcinanijemci.hr