Potovanje z letalom

Potovanje z letalom

Spoštovani,

varnost in dobro počutje naših potnikov sta vedno na prvem mestu. Dejstvo je, da je skupni imenovalec v vseh državah, na vseh letališčih, pri vseh letalskih prevoznikih in vseh ponudnikih turističnih storitev skrb za izvedbo vseh veljavnih ukrepov in načel za preprečevanje bolezni COVID-19. S pojavom novega koronavirusa moramo povsod, kjer se srečujemo in družimo, upoštevati spremembe v načinu obnašanja in spoštovati prilagoditve, ki jih uvajajo ponudniki in izvajalci storitev.

V mesecih, ko je letalski promet miroval, so na letališčih za varen sprejem in odpremo potnikov pripravljali in uvajali nove ukrepe, katerih cilj je zmanjševanje možnosti okužbe. Najprej je tu skrb za ustrezno varnostno razdaljo 1,5 metra (in več) v vseh zaprtih prostorih potniškega terminala, kakor tudi na avtobusih, ki peljejo potnike iz terminala do letala in obratno. Prav tako je obvezno razkuževanje rok pred vsakim vstopom v zaprte prostore, za kar je ustrezno poskrbljeno z ustrezno označenimi razkužilnimi mesti. Za vstop v potniški terminal, na avtobus in letalo je uporaba zaščitne maske oziroma druge vrste zaščite nosno-ustnega predela obvezna.

Število potnikov v terminalu in na avtobusih je zmanjšano. Usmerjevanje in razmejevanje potniških tokov je urejeno s trakovi in oznakami. Zmogljivost terminala in avtobusov je zmanjšana za približno polovico. Pomembna novost je tudi ta, da lahko v potniški terminal vstopajo izključno potniki in zaposleni, obiskovalcem in spremljevalcem pa vstop v terminal ni dovoljen (letališče Jožeta Pučnika).

Letalski prevozniki prav tako sledijo priporočilom in ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Tako je nošenje zaščitnih mask v potniški kabini obvezno ves čas poleta. Masko je potrebno imeti s seboj. Splošno priporočilo je, da se površin v kabini ne dotikamo po nepotrebnem. Nekateri prevozniki bodo potnikom ponudili vlažne robčke, s katerimi si bodo lahko obrisali sedež, mizico, zračnike, stikalo za bralno lučko. Strežba hrane in pijače je pri večini prevoznikov zelo omejena ali je sploh ni. Po pristanku je potrebno počakati na svojih sedežih, posadka bo usmerjala izkrcavanje upoštevajoč minimalno razdaljo med potniki, torej tudi izkrcavanje poteka v manjših skupinah in počasneje.

Na letališče je potrebno priti pravočasno, to pomeni najmanj 2,5 ure pred poletom, saj nekateri letališki postopki zaradi zaščitnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa trajajo dlje, kot smo bili vajeni pred epidemijo oziroma pandemijo.

Priporočamo, da pred odhodom na potovanje pridobite najbolj ažurne podatke tako o vseh letališčih, kjer se boste gibali kot o letalskem(ih) prevozniku(ih), s katerim(i) boste leteli, ki so na voljo na njihovih spletnih straneh. Prav tako je pomembno preveriti državo (https://www.gov.si/podrocja/zunanje-zadeve/informacije-za-popotnike/), v katero potujete, zaradi morebitnih ukrepov, ki so drugačni, kot na splošno, ali zaradi morebitne epidemiološke slike, ki se (lahko) spreminja iz dneva v dan.

 

Vaš Kompas

 

#vednozvami

#žeodleta1951

#smopozorni

#smoodgovorni

 

Ljubljana, 15. junija 2020