S Kompasom na grške otoke

S Kompasom na grške otoke

Spoštovani,

varnost in dobro počutje naših potnikov sta vedno na prvem mestu. Dejstvo je, da je skupni imenovalec v vseh državah, na vseh letališčih, pri vseh letalskih prevoznikih in vseh ponudnikih turističnih storitev skrb za izvedbo vseh veljavnih ukrepov in načel za preprečevanje bolezni COVID-19. S pojavom novega koronavirusa moramo povsod, kjer se srečujemo in družimo, upoštevati spremembe v načinu obnašanja in spoštovati prilagoditve, ki jih uvajajo ponudniki in izvajalci storitev.

Kompas načrtuje prve lete po sprostitvi ukrepov s posebnim letalom iz Ljubljane na grške otoke 3. julija, in sicer na Kreto in Santorini, 4. julija na Rodos in Karpatos, 5. julija na Samos in Kos, 6. julija na Lefkas in Kefalonijo ter 7. julija na Zakintos.

V nadaljevanju smo pripravili povzetek aktualnih navodil za lažjo odločitev in samo ravnanje.

Letališča

Vsa letališča so uvedla varnostne protokole glede preprečevanja širjenja novega koronavirusa, katerih skupni imenovalec je:

  • razkuževanje rok
  • ohranjanje varnostne razdalje najmanj 1,5 m
  • obvezna uporaba zaščitnih mask
  • urejeno počasno vkrcanje/izkrcanje, ki zagotavlja minimalno zahtevano razdaljo med potniki, zato ste potniki naprošeni, da ste na letališču najmanj 2,5 ure pred predvideno uro leta.

Na vsakem letališču posebej so vidne tudi morebitne dodatne zahteve, ki jih mora potnik upoštevati.

GRČIJA

– Mednarodni leti do vseh grških destinacij (vključno z otoki) se začnejo 1. julija (do Aten s 15. 6.).

– Za vstop v državo se ne zahteva potrdila o negativnem testu na Covid-19.

– Ni karantene po vstopu na ozemlje Grčije.

Letalski prevozniki

V letalu je obvezno:

  • razkuževanje rok
  • nošenje zaščitne maske.

Prilagojena je tudi on-board ponudba, odvisno tudi od posameznega letalskega prevoznika, večinoma na letalu ni raznih magazinov, časopisov za branje, ponudbe hrane in pijače je prilagojena (ali je sploh ni).

Destinacija

Grško ministrstvo za turizem je objavilo zdravstvene protokole, ki jih morajo uvesti v vseh hotelih v državi zaradi njihovega varnega ponovnega odprtja in obratovanja po pandemiji Covid-19.

Prav tako so podana podrobna navodila za izvajanje transferjev, ki jih bo Kompas upošteval natančno pri načrtovanju transferjev z/na letališče. V skladu z veljavno zakonodajo, ki se seveda nenehno usklajuje glede na trenutno epidemiološko sliko v državi, zdravstveni protokol predpisuje največje število potnikov na turističnih avtobusih v Grčiji / z zaprtim ali odprtim zgornjim delom) v višini 50 odstotkov največje potniške zmogljivosti.

Sicer je Grčija vzpostavila tudi app visit Greece, kjer so združene vse aktualne in ažurirane informacije.

Upoštevajoč vsa predpisana navodila tako na strani izvajalcev kot uporabnikov turističnih storitev se veselimo, da bomo zopet skupaj ustvarjali nepozabna doživetja in čudovite počitniške spomine.

Originalen zapis (v angleščini): Grški turizem od A do Z v času COVID-19

 

Vaš Kompas

#vednozvami

#smopozorni

#smoodgovorni

 

Ljubljana, 3. junija 2020