9 pravljičnih razlogov za prvomajsko Hrvaško

9 pravljičnih razlogov za prvomajsko Hrvaško

Pomlad že kliče na morje. Svež ulov, prijazni cariniki, »Ruža Crvena« in pomladno sonce. Vse to je del pravljičnega prvomajskega oddiha pri sosedih.

1. Bližina in domačnost

Sveže ribe, dobro vino in brezstresno lenarjenje na »dohvat ruke,« kot bi rekli naši sosedi. Za pot tja in nazaj boste porabili približno 2 tanka goriva (če imate dizla, še manj) in časa, da se trikrat ponovi en Dragojevičev CD. Res je blizu! Ob prihodu vas bodo pozdravili prijazni domačini, ki jih boste takoj razumeli, ker zdaj že znate Cesarico na pamet.

2. Čistoča morja in obale

Že vrsto let hrvaško morje in obala prejemata najvišje ocene mednarodnih institucij za kakovost. Za prvomajske je morje sicer še malce hladnejše, a morska sol na telo vseeno deluje zdravilno, zato se kar opogumite. Nekateri pozimi skačejo v Blejsko jezero. Tako, malo za referenco.

3. Prvovrstna nastanitev in obilo prostora

Na Hrvaškem ni več neurejenih nastanitvenih kapacitet. Hoteli so dandanes odlični in ponekod nadstandardni. Prav tako zasebne namestitve, vrhunski kampi in to vse na edinstvenih lokacijah ob morju. V času prvomajskih počitnic vas poleg prijetnega, sončnega vremena pričakajo tudi prazni prostori na plaži. Za razliko od poletnih mesecev, ko se je potrebno za prostor v senci stisniti k neznani nemški družini.

4. Domača jedača in pijača

Obisk na Hrvaškem je vedno priložnost za poizkušanje zdrave mediteranske kuhinje na osnovi rib, oljčnega olja in zelenjave. Vsak dan lahko na krožnik dobite sveže ujeto ribo, kjerkoli in kadarkoli. Ne zamudite istrskih tartufov, kvarnerskih škampov in dalmatinskih lignjev. Zdrava kuhinja je na hrvaškem zdrava tudi za vaše žepe – vedno si lahko namreč privoščite sardele ali inčune, vrhunske ribice po ugodni ceni. In nikoli ne pozabite, ribe morajo plavati trikrat – v morju, olju in vinu.

5. Nacionalni parki

Vedno si lahko privoščimo pomirjujoč sprehod v naravi. Na hrvaškem najdemo številne nacionalne parke in ob dobrem načrtovanju lahko v nekaj dneh obiščemo več njih. Na poti v Dalmacijo si lahko ogledate NP Plitvice, NP Krka, NP Kornati, Šibeniško katedralo in utrdbo sv. Nikole, zgodovinsko jedro Trogirja, in še in še.

6. Klape in konobe

Tradicionalna dalmatinska ljudska glasba je del mediteranske kulture in gre hitro v uho. Harmonično prepletanje moških glasov ob spremljavi mandolin navduši tudi marsikaterega Slovenca. Poseben čar glasbi doda ambient in ta je najbolj pristen v objemu kamnitih konob ob dobri kapljici, pršutu in domačemu siru.

7. Vreme in aktivnost

Povprečna temperatura je okrog 17 do 19 stopinj, kar je idealno za tek po plaži ali panoramsko vožnjo s kolesom. Ceste so obnovljene, brez vsakršnih lukenj in naravnost narejene za poganjanje pedal vzdolž obale. Plaže pa so redno čiščene, zato ni skrbi, da boste ob bosonogi rekreaciji staknili poškodbo.

8. Vožnja s trajektom

Ti mogočni stroji, kakšnih 20m dolgi, ne le navdušujejo otroke in odrasle otroke, vendar tudi predstavljajo v večini primerov edino vez med kopnim in vašim rajskim kotičkom. So dovolj stabilni, da papirnate vrečke niso potrebne in hitro dosežejo svoj cilj. Na palubi vas pozdravi prijetno, toplo sonce in pomladanski vetrič, ki okrepi občutek svobode. Tekom vožnje lahko uprizorimo klasičen prizor iz filma Titanik ali pozdravimo jato spremljajočih delfinov. Na krovu je tudi barček, ki je morda edini bar, kjer nihče ne gleda grdo, če si prineseš lasten sendvič.

9. Kuturne, zabavne in športne prireditve

Vse od rekreativne Paranzane do festivala cvetja v Sv. Filipu in Jakovu. Hrvaška slovi po svoji prireditveni pestrosti tudi na obali. V Zadru poteka Outdoor festival, v Plavi laguni v Poreču polmaraton, v Lošinju se lahko v okviru kuhinjskega festivala kulinarično razvajate. Pomlad na obali je lepa in ni bojazni, da bi vam bilo kdaj dolgčas.

Ponudba prvomajskih počitnic