Santorini v drugačni luči

Santorini v drugačni luči

Kalimera! Lepo vas pozdravljam s Santorinija, Kompasova predstavnica Tjaša Kanc.

Santorini, zelo priljubljen med turisti s celega sveta, je v letošnjem poletju povsem drugačen. Za tiste, ki ga poznamo iz preteklih let, je letos magičen bolj kot kdajkoli. Nikjer ni nobene gneče, vse je mirno. Ulice niso prenatrpane s turisti, lahko se skoraj sami sprehajamo in občudujemo skrite kotičke prečudovitih tradicionalnih vasic. Lahko se podamo na kakšen pohod in se stopimo z naravo ter uživamo trenutke v tišini z nepopisno lepimi razgledi. Prevzame nas globoka modrina Egejskega morja.

Domačini pravijo, da že 50 let ni bilo tako spokojno. Zanje je letošnja poletna sezona zelo težka, saj živijo od turizma in letos je zaradi novega koronavirusa Grčija za tujce odprla vsa letališča šele 1. julija. Torej je zanje polovica turistične sezone že izgubljene. So pa na prihod turistov zelo dobro pripravljeni, vsi protokoli za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom se izvajajo profesionalno in nevsiljivo. Prednost je tudi ta, da so na otoku vsi hoteli majhni, butični. V restavracijah strežejo hrano na terasah, na prostem, za varnost je poskrbljeno. Na plažah, kjer je včasih mrgolelo ljudi, tu in tam srečate kakšno družino domačinov in redke turiste.

Nemalo Kompasovih gostov se vedno znova vrača na ta mali skrivnostni košček zemlje, kjer na vsakem koraku občutimo posebno energijo in zdaj so ljudje, ki otok poznajo od prej, še bolj prevzeti.

Santorini je majhen, a zelo slikovit, zato naj vam napišem nekaj namigov, kako lahko tu kakovostno preživite svoj počitniški čas, poleg ležanja na črnih peščenih plažah in plavanja v kristalno čistem morju. Plaža v Kamariju ima »modro zastavo«.

  • Lahko obiščete fotogenične tradicionalne vasice, se izgubljate v labirintih ozkih ulic, občudujete mnoge podrobnosti v umetniški arhitekturi.
  • Pričakate sončni zahod, ki velja za najlepšega na svetu, ob kozarcu svetovno poznanega vina, ki ga tu pridelujejo iz avtohtonih vinskih trt.
  • Ljubitelji arheologije se lahko sprehodite skozi prazgodovinsko mesto, kjer so živeli prebivalci otoka tisoče let nazaj in se spogledujete z izgubljeno Atlantido.
  • Tisti, ki radi hodite, si prinesite s seboj športno obutev, saj je tu veliko pešpoti za krajše in daljše pohode po slikoviti naravi z impresivnimi razgledi.
  • In ne nazadnje se lahko podate na še delujoči vulkan sredi kaldere, od koder boste občudovali temno obarvane klife poseljene z belimi hiškami ter izvedeli, kako je neskončna moč narave ustvarila neopisljivo lepoto svetovno opevanega Santorinija.

Letos je torej bolj primeren čas kot kdajkoli prej, da preživite svoje dragoceni počitniški čas na Santoriniju, saj se boste lahko v miru naužili njegove nepopisne lepote. In naj vam zaupam – v resnici je še veliko lepši kot na fotografijah.

Gostoljubnost domačinov, vedno modro nebo, kristalno čisto morje in Kompas vas pričakujemo!

Dobrodošli!

Kompasova predstavnica, Tjaša Kanc

NA SANTORINI >> 

 

Blog predstavnikov