Tartufo – recept za dušo

Tartufo – recept za dušo

Tartufo je osvežilni kalabrijski odgovor na poletno vročino, ki vsako leto pokrajino blagoslovi s svojo prisotnostjo in vztrajnostjo. Osvežitev so si zamislili v obliki sladoleda, kaj pa drugega. Sladoledna slaščica, oklicana po eni izmed najdragocenejših gob, je nastala po naključju. Avtor osvežilnega odkritja je gospod Giuseppe De Maria, iz Mesine, poznan tudi kot Don Pippo, takrat vajenec v Baru Dante pri mojstru slaščičarju Danteju Veronelliju. Recept ostaja v družinskem krogu, a številne brbončice se ga poskusile imitirati. Na kalabrijskih ulicah je bil tako imenovani Tartuf nemudni hit takratnega poletja in še danes ostaja ena izmed bolj priljubljenih osvežitev v sami konici italijanskega škornja. Okus je nekaj neopisljievega, zato predlagamo da poskusite srečo s spodnjim receptom. A za pravega bo vseeno treba na Kalabrijo.

TARTUFO (nahrani 4)

Kaj potrebujemo?

Recept je sestavljen iz dveh delov – karamelne omake in dejanskega sladoleda. Prvo se lotimo omake, saj potrebujemo malo več časa za njeno pripravo, in nato sladoleda. Sama izdelava slaščice vam bo vzela približno uro vašega življenja, a verjemite nam, splača se!

Karamelna omaka:
110g sladkorja
55ml vode
76ml smetane za stepanje
1 žlička vanilijevega ekstrakta
Pol žličke soli

Tartufo:
75g zdrobljenih čokoladnih piškotov
65g temne čokolade (70% kakava)
Banjica hudega vanilijevega sladoleda
4 sladkane češnje (takšne za v koktejl) ali namočene v konjaku. Lahko uporabite tudi sirup.
Pest metinih lističev

Priprava

Karamelna omaka:
V ponvi na srednje velikem ognju skuhamo sladkor in približno 55 ml vode. Mešanico rahlo povremo in kuhamo na manjšem ognju do zlato rjave barve. Odstavimo z ognja in previdno vmešamo smetano, vanilijev ekstrakt in sol. Pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi.

Tartufo:
Vzamemo večjo plastično vrečko in v njej združimo zdrobljene piškote in koščke čokolade. Če nimate zdrobljenih piškotov jih lahko sami pomeljete. Vzemite prej omenjeno vrečko, vstavite cele piškote in jih potolčite. Odlična vaja za premagovanje službenega stresa, samo predstavljajte si, da je vaš šef eden izmed piškotov.

Zajamemo večjo kepico sladoleda in pustimo stati v zajemalki. V središče kepice z ročajem lesene kuhalnice (ali čim podobnim) zavrtamo luknjo in vanjo vstavimo češnjo. Luknjo zakrijemo s kosci sladoleda in celo kepico previdno položimo v plastično vrečko s piškoti in čokolado. Vrečko potresemo in na rahlo pritisnemo z vseh strani, da sladoled popolnoma prekrijemo. Kepico položimo na pladenj in postavimo v zmrzovalnik za pol ure. Proces ponovimo s preostalimi sestavinami.

Preden postrežemo, razdelimo karamelo med 4 krožnike. Tartufote vzamemo iz zmrzovalnika in jih razrežemo na pol. Obe polovici položimo na krožnik, kot pravi »MasterChefi,« in okrasimo z lističi mete.

Preverjeno odlično. 🙂

 

Na Kalabrijo!